Razminiranja u Dragalićkoj općini

Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) te američkog i norveškog veleposlanstva posjetili su danas radilište u Dragaliću u Brodskoposavskoj županiji, gdje norveška dobrotvorna nevladina udruga "Norveška narodna pomoć" "tehnički izviđa" 633.220 četvornih metara prostora u sklopu Programa za protuminsko djelovanje. L

Projekt se provodi od 5. listopada u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje i lokalnom samoupravom, a do 31. listopada strojno je obrađeno oko 128.000 i nakon toga ručno 22.000 četvornih metara prostora.

Cijeli projekt razminiranja u dragalićkoj općini sa 600.000 dolara financira američka vlada preko Međunarodnog fonda za razminiranje, istaknuo je zamjenik ravnatelja HCR-a Mirko Ivanušić. Dodao je kako očekuje da će projekt biti završen po planu, u 70 radnih dana.

Na području te općine do sada je razminirano 450 hektara prioritetnih poljoprivrednih površina, a preostalo je razminirati još 300 hektara. Kad će to biti, ovisit će, kao i do sada, o međunarodnoj pomoći, rekao je općinski načelnik Zdenko Gorup.

Za dobrotvornu udrugu "Norveška narodna pomoć", koja je do sada u šest projekata, na ukupno oko 1,700.000 četvornih metara, uključivo i spomenuti projekt, norveška je vlada od 2001. do kraja 2004. osigurala oko 44 milijuna kuna.

Dio novca za razminiranje osigurali su i Međunarodni fond za razminiranje te kanadska i britanska vlada.

"Norveška narodna pomoć" istodobno poučava o opasnostima od mina pa su tako djeca u Osnovnoj školi u Dragaliću danas vidjela i predstavu "Bembo i prijatelji", postavljanje koje je financiralo Norveško veleposlanstvo u Zagrebu.

(Hina) vmik ysp

Pročitajte više