REAKCIJE SAD-a I IRANA NA REZOLUCIJU IAEA-e

Voditelj iranskog izaslanstva Hossein Moussavian kazao je u subotu u Beču da će Iran nastaviti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) no idućih će dana odlučiti hoće li nastaviti proces obogaćivanja urana. L

On je reagirao na rezoluciju koju su u subotu prihvatili guverneri IAEA-e a kojom se zahtijeva od Irana da prekine svaku aktivnost povezanu s obogaćivanjem urana.

"Nastavit ćemo stvarno surađivati s IAEA-om", rekao je Moussavian. No Iran će "za dva ili tri dana" odlučiti o mogućem nastavku obogaćivanja urana, nastavku što ga svojom rezolucijom izričito odbija vijeće guverenera IAEA.

Pred Iranom je težak izbor poštivanja njegovih obveza o neširenju nuklearnog oružja koje je utvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ili prijave Vijeću sigurnosti UN-a zbog nesuradnje, reagirala je pak američka veleposlanica pri IAEA-i Jackie Senders.

IAEA šalje "apsolutno jasni signal da nastavak programa nuklearnog naoružanja automatski vodi k prijavi Vijeću sigurnosti" (VS) i međunarodnim sankcijama, rekla je.

Rezolucija ne traži da IAEA prijavi Iran Vijeću Ujedinjenih naroda, čemu se nadao Washington, ali kaže da će se u studenome odlučiti "jesu li potrebni dalji koraci" u vezi s iranskim pridržavanjem Ugovora o neširenju atomskoga naoružanja, što bi moglo voditi prema prijavi Vijeću sigurnosti.

Agencija France presse podsjeća da se Sporazumom o neširenju oružja dopušta obogaćivanje urana, no da taj postupak može dati nuklearnu energiju u civilne svrhe ali i razvoj atomske bombe.

(Hina) xrt ysd



Pročitajte više