Rehn oštro poručuje Hrvatskoj: Očekujem odgovor bez nemogućih uvjeta

HRVATSKA i Slovenija moraju dati jasan odgovor na inicijativu Europske komisije, istaknuo je danas na konferenciji o Hrvatskoj u Bruxellesu Oli Rehn, povjerenik za proširenje Europske unije. Dodao je kako u tom odgovoru ne očekuje "nemoguće uvijete", koji bi značili odbijanje te inicijative ili drugačije rečeno, očekuje isključivo pozitivan odgovor.

Bilo kakav drugačiji razvoj događaja značio bi sprječavanje Hrvatske da zaključi pregovore u predviđenom vremenu, napomenuo je Rehn. Slovenija je inicijativu već prihvatila, i to u smislu da će tročlana stručna skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, pomoći u određivanju morske i kopnene granice između Hrvatske i Slovenije.

Premijer Ivo Sanader je jučer nakon sastanka hrvatskog državnog vrha i čelnika parlamentarnih stranaka, na kojem je osnovana i radna skupina koja bi kroz tjedan dana pripremiti pisani odgovor na prijedlog EK-a, još jednom istaknuo kako Hrvatska članstvo u Eu ili bilo kojim drugim integracijama neće plaćati teritorijem. Nije dao naslutiti kako bi mogao glasiti odgovor na inicijativu EK-a ali je rekao kako su sve stranke suglasne kako se bilateralna pitanja nikako ne smiju miješati s pregovorima o članstvu u EU.

Rehn je najavio i skorašnji sastanak s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja i razgovor o konačnom rješenju graničnog pitanja te omogućavanje nastavka pristupnih pregovora između Hrvatske i EU-a. Konferenciju o hrvatskoj na kojoj su se okupili Rehn i ključni ljudi Unije, zajedno s predstavnicima hrvatske Vlade i poslovnih zajednica, organizirali su Poslovno vijeće EU-Hrvatska (Croatia-EU Business Council - CEUBC) i internetski portal EUobserver.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više