Reis Cerić podržava hrvatski zakon o sigurnosti u prometu

POGLAVAR Islamske zajedice u Bosni i Hercegovini Mustafa efendija Cerić svrstao se među rijetke javne osobe koje su podržale odredbe sadržane u novom hrvatskom zakonu o sigurnosti na cestama.

U govoru što ga je u petak održao pred ratnim vojnim invalidima u Sarajevu Cerić je oštro napao činjenicu da se alkohol masovno troši u BiH gdje živi toliki broj muslimana podsjetivši pri tom kako se u Hrvatskoj više ne smije za volan niti uz kap alkohola u organizmu.

Reis Cerić također je zabrinut činjenicom da se pivo u BiH proglašava prehrambenim proizvodom.

"Nije li paradoks da se u studentskim domovima u BiH alkoholno pivo proglašava prehrambenim artiklom dok se u susjednoj Hrvatskoj donosi zakon o nultoj toleranciji tj. zakon kojim se zabranjuje i najmanja uporaba alkohola u vožnji zato što je smrtnost, naročito mladih, na hrvatskim cestama enormno porasla", pitao je Cerić u svom moralno-političkom predavanju vojnim stradalnicima rata.

Poglavar Islamske zajednice, kako ga u subotu citiraju sarajevski mediji, potom se založio da se u BiH ne samo slijedi primjer Hrvatske nego i da se alkohol prodaje u posebnim prodavaonicama, odvojeno od hrane.

"Tko smije kazati da su u selima gdje su u većini muslimani prodavaonice pune alkohola", pita se tako Cerić. On je usput napao TV postaje i pisane medije u BiH optuživši ih da "pozivaju na prostituciju".

(Hina) xrm ysb

Pročitajte više