Dabro jučer bježao novinarima, rektor želi tužiti Puljak. Ona: Neka razriješi sumnje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Josip Dabro, novi ministar poljoprivrede iz redova Domovinskog pokreta, jučer je nakon sjednice vlade izbjegavao novinarska pitanja, a posljednjih je dana u fokusu javnosti njegovo obrazovanje nakon što je procurila snimka iz 2021. godine na kojoj ne zna odgovoriti na novinarsko pitanje o završenom fakultetu.

 

Na stranicama Ministarstva poljoprivrede stoji da je Dabro 2011. godine postao stručni pristupnik trenerske struke na Društvenom veleučilištu u Zagrebu, 2012. stekao zvanje prvostupnika sportskog trenera kondicijske pripreme sportaša na Kineziološkom fakultetu Zagreb, a da je 2019. godine diplomirao na Edukacijskom fakultetu Travnik, gdje je stekao zvanje magistra kineziologije.

Poslali smo upite ministarstvu, fakultetima i AZVO-u

O Dabrinim smo diplomama poslali upite Ministarstvu poljoprivrede, Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Univerzitetu u Travniku, Gradu Otoku i Agenciji za znanost i visoko obrazovanje. Od petka do danas odgovor smo dobili od Kineziološkog fakulteta koji nam je poslao Dabrinu svjedodžbu i  AZVO-a.

"Josip Dabro je Agenciji za znanost i visoko obrazovanje dana 28. 11. 2019. godine podnio zahtjev za stručno priznavanje inozemne visokoškolske kvalifikacije Magistar kineziologije koju je stekao dana 26. 10. 2019. godine na visokom učilištu Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, Travnik, Bosna i Hercegovina, završetkom studijskog programa Kineziologija", odgovorili su iz AZVO-a.

Dodali su da su mu 18.12.2019. godine priznali inozemnu visokoškolsku kvalifikaciju magistar kineziologije koju je izdala institucija Univerzitet u Travniku, Edukacijski fakultet, za potrebe zapošljavanja u Republici Hrvatskoj te da je postupak priznavanja inozemne visokoškolske kvalifikacije proveden u skladu sa Zakonom о priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija koji je u Hrvatskoj bio na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva.

Saborska zastupnica centra Marijana Puljak u petak se na sjednici sabora osvrnula na životopis novog ministra poljoprivrede Josipa Dabre te izrazila sumnju u visokoškolsko obrazovanje koje je tamo naveo, a spomenula je i Dabrin intervju iz 2021. godine u kojem nije znao reći što je završio i koliko je godina studirao.

Puljak je dodala i da je Univerzitet u Travniku, gdje je Dabro dobio diplomu magistra kineziologije, poznat po tome da se njihove diplome mogu kupiti na beninskoj pumpi. Na tu je izjavu reagirao rektor Univerziteta u Travniku, koji je za Index rekao da su već angažirali odvjetnika i da bi mogli tužiti zastupnicu Puljak.

Rektor: Podmeću mu zbog politike

"Angažirali smo odvjetnika iz Zagreba. Moguće je da ćemo prvo razgovarati s njom da povuče to. Ako ne bude htjela, onda ćemo pokrenuti postupak jer nam je nanijela veliku štetu", rekao je Rasim Dacić.

"Prošle godine je bila nekakva policijska kontrola univerziteta i neki ministar je rekao onako, sam za sebe, da se u Travniku kupuju diplome na pumpama. Ne znam ni je li rekao za Travnik, ali je to rečeno onako pejorativno, da bi se malo smijali, to pričaju viceve.

To nije rečeno uopće za naš univerzitet, postoji još jedan univerzitet u Travniku i tom univerzitetu je policija išla u kontrolu, nama nisu nikad bili. Odnosno, prate nas, svakoga prate, no nama nije nikad ništa nađeno.

Vrlo je simptomatično da je ta gospođa to tako izrekla, bez ikakvih argumenata, baš nikakvih. Ta diploma je nostrificirana, Ministarstvo obrazovanja je dalo nostrifikaciju diplome. Ja ne znam stoji li gospođa iza Ministarstva pa nešto više zna. To je smiješno", rekao je insinuirajući da Dabri sada podmeću politički protivnici.

"Ja samo moram reći da Dabro sigurno ima magistarski rad, jednu godinu je bio kod nas. Ja vam tvrdim da sto posto ima taj rad. Smiješno je da diplome prodaje univerzitet, to je netko neupućeni. Falš diplome prodaje netko izvan institucije, zašto bi neki univerzitet dao falš diplomu kada može dati pravu?" poručuje Dacić.

Istraga u Travniku

Tužiteljstvo BiH još je 2020. godine otvorilo istragu o navodima da se na privatnim sveučilištima u toj zemlji nezakonito stječu diplome. U veljači 2023. je zbog toga uhićeno pet osoba, dok je osumnjičeno njih 11, uključujući dekane i profesore.

Policija je pritom provela racije i u Travniku, a glavni tužitelj Milanko Kajganić nakon toga je kazao kako je riječ o jednom od najozbiljnijih slučajeva korupcije u toj zemlji. O ozbiljnosti cijelog slučaja, kako je istaknuo, govore i podaci da su se neke diplome mogle "kupiti" na benzinskim pumpama.

"To je temelj sistemske korupcije, a zloporabe u visokoškolskim ustanovama katalizator su cjelokupne korupcije u BiH", izjavio je tada Kajganić. Cijeli slučaj još nije dobio pravosudni epilog.

Puljak: O slučaju sam govorila na temelju prošlogodišnje istrage

Za komentar smo pitali Marijanu Puljak kojoj nije jasno za što bi se trebala ispričati te kaže da je prenosila riječi glavnog državnog odvjetnika BiH.

"Nije me kontaktirao njihov odvjetnik. Meni nije cilj dovesti u pitanje integritet institucije, ali mi je cilj ispitati vjerodostojnost diplome ministra poljoprivrede. Vjerujem da su obrazovanje i znanost važni rektoru i da može pomoći razriješiti ovakve sumnje i doprinijeti transparentnosti svog sveučilišta. Nisam ja njegov problem nego ministar poljoprivrede.

O samom slučaju sam govorila na temelju prošlogodišnje afere u BiH i policijske akcije Klaster te sam prenosila riječi glavnog državnog odvjetnika koji je sam rekao da je BiH poznata po tome da se diplome kupuju na pumpi. Među tim akcijama je istraživan i Univerzitet u Travniku", rekla je Puljak.

"AZVO je samo priznao diplomu, nije ispitao je li Dabro stvarno studirao"

Kaže i da Dacić sada želi "ubiti glasnicu", a podsjetila je da je na isti način prozivala i organizirala sjednice saborskog odbora za znanost i obrazovanje kada su se pojavili skandali s plagijatima doktorata Sveučilišta u Osijeku. "Mislim da je najbolja isprika tako da riješi slučaj gospodina Dabre", rekla je.

Osvrnula se i na reakciju Agencije za znanost i visoko obrazovanje te je rekla da njihovim priopćenjem slučaj nije riješen jer su oni samo s hrvatske strane proveli postupak priznavanja diplome u skladu sa zakonom, ali nisu ispitali "je li Dabro stvarno dolazio na nastavu i studirao ili se samo pojavio na promociji diplome."

"Mi ćemo poslati upite na sve tri institucije koje su navedene u Dabrinom životopisu. Ne bi trebalo biti sporno da svi visoki dužnosnici, pogotovo kada se pojavi ovakva sumnja, transparentno dostave javnosti jesu li zaista studirali, prijepis ocjena i ostale dokaze", kaže.

Osvrnula se i na činjenicu da ministarstvo i sveučilišta od petka, kada su im bili poslani prvi upiti u vezi Dabrine diplome, još nisu reagirali.

"To što nisu već reagirali zapravo pokazuje koliko im je važan integritet visokih dužnosnika i koliko cijene znanost i obrazovanje. To je zadnja stepenica rušenja nekog društva. Imamo ministra koji u životopis navede tri visokoškolske institucije, a kad ga se pita, ne zna o tome reći ništa. Mene kad usred noći probudite ispalim k'o metak koji sam fakultet završila i znam koliko sam studirala. On ni usred bijelog dana nije siguran", zaključuje Puljak.

Pročitajte više