Republička koordinacija udruga iz Domovinskog rata o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja

REPUBLIČKA koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata pozdravlja prihvaćanje njezine inicijative pretočene u izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji te očekuje da će donošenjem novog zakona biti zaštićen svaki hrvatski branitelj, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Udruge hrvatskih veterana, dragovoljaca Domovinskog rata Đuro Dečak.

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislav Merčep je pojasnio da se radi na izradi kostura budućeg zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te da će bit prezentiran kroz tri mjeseca.

Koordinacija također zahtijeva od Ministarstva branitelja da žurno donese plan ubrzanoga zapošljavanja i prekvalifikacije hrvatskih branitelja te najavljuje da će s posebnom pozornošću pratiti otpuštanja u Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova. Također zahtijeva kvalitetan socijalni program za otpuštene djelatnike, istaknuo je Dečak.

Koordinacija s pozornošću prati aktivnosti na otkrivanju masovnih grobnica u širem sektoru bivših okupiranih hrvatskih područja i očekuje da će hrvatska Vlada poduzeti sve radnje kako bi se kaznili počinitelji tog nezapamćenog zločina, kao i oni pod čijim su nadzorom masovne grobnice premještane, što pokazuje i najnoviji slučaj kod sela Tordinci, naglasio je Dečak.

Dodao je da na današnjoj sjednici Koordinacije nije bilo govora o aktivnostima u vezi Haaškog suda te slučaja generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, jer se očekuje odluka o njihovu zahtjevu za obranu sa slobode. "Duboko vjerujemo da će moći sa slobode braniti čast Domovinskog rata", kazao je Dečak ocijenivši da se radi o političkom sudu i progonu.

Upitan zašto nije bilo prosvjeda prigodom njihova odlaska u Haag, Merčep je odgovorio da je pokazana politička zrelost i uvjerenje da treba opovrgavati teške inkriminacije.

Na upit o financiranju braniteljskih udruga, Dečak je odgovorio da još službeno nisu dobili prijedlog koliko će novca dobiti udruge, no da očekuju kako će to biti kao i protekle godine oko 15 milijuna kuna, te dodao da im nije prihvatljiv "modalitet" iz 2000. godine koji ne pogađa bit potreba braniteljskih udruga. U 2005. očekujemo programe koji će to moći, rekao je Dečak.

Odgovarajući na novinarski upit Merčep je rekao da se haaški istražitelji ne bave njime i da je ta dezinformacija djelo nekih političkih krugova, a objavljena je u "Glasu Slavonije" koji, kako je rekao, kontrolira Branimir Glavaš.

Pročitajte više