Retrospektivna izložba slikarice Anice Muačević Reizer

U povodu 100. obljetnice rođenja hrvatske slikarice Anice Muačević Reizer (1904.1983.) večeras je otvorena retrospektivna izložba u Galeriji Ulrich.

Izloženo je pedesetak djela nastalih u razdoblju od 1934. do 1959. godine.

Slike Anice Muačević Reizer nalaze se u vlasništvu privatnih osoba, ustanova, jedna je u Modernoj galeriji u Zagrebu, četiri su u samoborskom muzeju, a mnogi se njezini radovi nalaze u inozemstvu.

Autor izložbe, povjesničar umjetnosti Darko Schneider, u katalogu izložbe, uz ostalo napominje da je Anica Muačević Reizer pohađala gimnaziju u Zagrebu i licej u Beču. Godine 1926. nakon udaje za Milana Muačevića odlazi u Pariz gdje upoznaje i neke naše slikare, i upravo tamo razvija veliku sklonost i ljubav za slikarstvo, a posebno se oduševljavala impresionistima.

Početkom tridesetih godina 20. stoljeća slikanju i crtanju podučava ju Otto Antonini, a nakon toga postaje i učenicom slikara Stojana Aralice.

U povodu proslave 10. obljetnice djelovanja Kluba likovnih umjetnica, godine 1939., Anica Muačević Reizer zajedno s 26 slikarica izlaže u Meštrovićevu Domu likovnih umjetnika, a 1940. zajedno s članicama te udruge predstavlja se u Osijeku.

Tadašnji tisak pisao je o ovoj slikarici, čiji su glavni motivi mrtva priroda, većinom cvijeće i pejzaži.

Na hrvatskoj likovnoj sceni bila je nazočna gotovo sve do smrti 1983. godine. Naime, u samoborskom muzeju 1982. sudjelovala je na izložbi "Pejzaži i vedute u djelima likovnih umjetnika". Schneider napominje kako je slikarica Anica Muačević Reizer bila prožeta boemstvom i umjetnošću.

Retrospektivna izložba u Galeriji Ulrich bit će otvorena do 6. studenoga.

(Hina) xta ysp

Pročitajte više