Revidirana rezolucija daje Iraku pravo da traži odlazak multinacionalnih snaga

SJEDINJENE Države i Velika Britanija dale su u petak Vijeću sigurnosti UN-a novu verziju nacrta rezolucije o prijenosu suverenosti na Irak 30. lipnja kojom se daju ovlasti privremenoj iračkoj vladi da zatraži da multinacionalne snage predvođene SAD-om napuste zemlju.

Revidirana verzija nacrta rezolucije navodi da će mandat multinacionalnih snaga prestati na kraju 2005. kada nova, na izborima izabrana, iračka vlada treba preuzeti vlast ili ranije ukoliko to zatraži suverena iračka vlada.

Nacrt ukazuje da će iračka privremena vlada, koja treba preuzeti vlast od američkih okupacijskih vlasti 30. lipnja, imati ovlasti zatražiti da multinacionalne snage napuste Irak.

Američki ustupci u nacrtu rezolucije vide se kao dio nastojanja SAD-a da udovolji članicama Vijeća sigurnosti koje su tražile stvarnu suverenost nove iračke privremene vlade kako bi u narednim danima dokument bio izglasan.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti kako privremena vlada želi da multinacionalne snage ostanu u Iraku neko vrijeme kako bi spriječile građanski rat.

Zamjenik galsnogovornika State Departmenta Adam Ereli rekao je novinarima u petak kako rezolucija dobro napreduje i da misli se kreće prema konsenzusu.

(Hina) xsl yso

Pročitajte više