RH uskoro ravnopravna u znanstveno-istraživačkim projektima EU

Hrvatska očekuje da bi uskoro mogla ravnopravno drugim zemljama Europske unije aplicirati za sredstva za specifične znanstvenoistraživačke projekte, rekao je u četvrtak pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

U telefonskom razgovoru za Hinu iz Bruxellesa, gdje je sudjelovao na konferenciji o znanstvenoj suradnji između Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, Fuchs je rekao da je Hrvatska dobila potporu da krajem lipnja postane punopravna članica Šestog okvirnog istraživačkog programa Europske unije.

"Time će Hrvatska moći ravnopravno sudjelovati u svim istraživačkim programima Unije, kao da je zemlja članica", rekao je Fuchs, dodajući da je u razgovorima s predstavnicima Europske komisije, prije svega u srijedu s Europskim povjerenikom za znanost i istraživanje Janezom Potočnikom, Hrvatska za to dobila potporu.

"Hrvatska ima dvostruku ulogu - ulogu zemlje koja će uskoro postati punopravna članica istraživačkog programa EU...ali isto tako se očekuje da budemo spona sa zemljama regije", rekao je Fuchs.

Šesti okvirni istraživački program EU u potpunosti je operativan od 1. siječnja 2003. Okvirni programi Europske komisije glavni su instrumenti financiranja istraživanja u Europi, a ukupni budžet Šestog iznosi 17.5. milijardi eura.

Sedmi program počinje s radom 2007. godine.

(Hina) xmaš ysd

Pročitajte više