RIA: Rusija bi mogla uspostaviti vojnu bazu u ukrajinskoj regiji Herson

Foto: EPA

RUSKA uprava u ukrajinskoj regiji Herson od Moskve će tražiti uspostavu vojne baze na tom području, prenijela je ruska novinska agencija RIA riječi dužnosnika lokalne vlasti. 

Rusija je u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu, osvojivši regiju Herson koja je Moskvi posebice važna jer se nalazi u susjedstvu Krima, poluotoka koji je pod ruskom kontrolom od sukoba 2014.

"Ovaj potez je ključan"

Rusija je tamo postavila novu upravu i počela uvoditi ruski rubalj kao valutu. "U regiji Herson trebala bi biti ruska vojna baza", kazao je za RIA-u Kirill Stremousov, zamjenik šefa onoga što Rusija naziva "civilno-vojnom regionalnom upravom" Hersona.

"To ćemo tražiti i to želi stanovništvo regije. Ovaj potez je ključan i bit će jamac sigurnosti regije i njenih stanovnika."

Kremlj invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" kojoj je cilj razoružati Ukrajinu i osloboditi je od radikalnih proturuskih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici smatraju to neutemeljenim izgovorom za rat u kojem je ubijeno više tisuća ljudi, a raseljeni su milijuni.

Pročitajte više

 

Pročitajte više