Rice: Moskva ostaje strateški partner SAD-a

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je tijekom posjeta Moskvi kazala kako Rusija i dalje ostaje "strateški partner" Washingtona, posebno u "borbi protiv terorizma", prenosi France presse.

"Rusiju smatramo strateškim partnerom u borbi protiv terorizma. Rusiju također smatramo strateškim partnerom u nastojanju da se spriječi širenje ružja za masovno uništenje, a smatramo je partnerom i kada je riječ o rješavanju regionalnih problema poput onih na Balkanu i na Bliskom istoku", rekla je Rice za moskovski radio Echo.

"RusijA nije naš strateški neprijatelj i mi nismo protiv nje", kazala je Rice nekoliko sati prije sastanka u Kremlju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Američka državna tajnica, koja u srijedu završava posjet Moskvi, za moskovski je radio rekla da Rusi ne moraju strahovati kada je riječ o američkoj potpori demokratskim pokretima u bivšim sovjetskim republikama, jer od toga mogu imati samo koristi, prenosi Associated Press.

Moskva je nedavno oštro kritizirala mirne "revolucije" u Gruziji i Ukrajini krajem 2003. i 2004. koje su na vlast u njima dovele prozapadnjački orijentirane čelnike. Rusija je optužila SAD da su financirale te pokrete kako bi se smanjio utjecaj Moskve u bivšim sovjetskim republikama.

Nakon jučerašnjih izjava o "zabrinutosti" Washingtona kada je riječ "o razvoju demokracije u Rusiji", američka državna tajnica u srijedu je izjavila: "Shvaćamo da Rusija pokušava pronaći svoj vlastiti ispravan put i to poštujemo. Neke stvari kažemo da bismo doprinijeli istinskom produbljenju odnosa između Rusije i SAD-a, a držimo da Rusija može doseći svoj puni potencijal samo demokratskim razvojem. No, predsjednik ne bi trebao imati takvu koncentraciju vlasti u svojim rukama", rekla je Rice. Vojnu suradnju između dviju zemalja ocijenila je dobrom.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više