Rigorozne kazne i 0,5 promila stupili na snagu

OD DANAS opet možete popiti pivo i sjesti za volan, jer vratila se odredba od 0,5 promila dok se ukinula odredba od nula promila. Naime, od danas stupa na snagu novi Zakon o sigurnosti prometa. Odmah treba dodati da Vlada ipak ne želi priznati da je odredba od nula promila bila velika greška pa ćete u slučaju i najmanjeg prekršaja biti strože kažnjeni ako u krvi imate i manje alkohola od 0,5 promila, pa čak i 0,1 promila. Zbog ovakvih odredbi SDP je najavio i ustavne tužbe.

Osim ovog polovičnog vraćanja 0,5 promila vozači nemaju razloga za veselje, jer su od sada na snazi iznimno velike kazne. Tako za prekoračenje brzine, pijanstvo, vožnju bez dozvole i još neke prekršaje možete dobiti kaznu i od 15 tisuća kuna. Zbog visine kazni, mnogi strahuju da će većina prijestupnika vrlo rado zamijeniti novčanu kaznu za onu zatvorsku. Alternativno su kazne zatvora propisane za šest najtežih prekršaja - prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima, odbijanje testiranja na alkohol, lijekove i droge, vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnja bez vozačke dozvole, vožnja pod zabranom.

2000 vozača ostaje bez vozačke zbog prikupljenih devet negativnih bodova

Strogost novog Zakona će sustići i one koji su skupili negativne bodove prije njegovog stupanja na snagu. Tako će 2000 vozača koji su prikupili devet negativnih bodova od danas će ostati bez vozačke dozvole. Nakon prikupljenih devet negativnih bodova, vozač na devet mjeseci ostaje bez vozačke dozvole, a u slučaju da se to ponovi mora se ponoviti i vozački ispit.

Novost je i da svjetla na vozilima moraju biti uključena samo za vrijeme zimskog računanja vremena ili ako je smanjena vidljivost na cesti.

Stručnjaci smatraju da je zakon prerepresivan te da se samo represijom ne može smanjiti broj poginulih u prometu. Da bi se popravila crna statistika, potrebno je poraditi i na ostalim faktorima koji utječu na sigurnost u prometu, poput saniranja crnih točaka, suzbijanja korupcije u prometu te uređivanja sustava naplate kazni. Iz policije su dosad okrivljavali prekršajne sudove na kojima većina kazni odlazi u zastaru.

Statistike su poražavajuće, jer broj mrtvih u prometu stalno raste. Sada smo čak došli i do granice od 14 poginulih na 100.000 stanovnika, što je čak 50 posto više od prosjeka zemalja EU. Pitanje je je li samo represija dovoljna da se preokrene ovaj negativni trend.

D.M.
Foto: I.K.

Pročitajte više