Riječki kirurg Ognjen Šimić: Nisam kriv

U RIJECI je počelo suđenje kardiokirurgu dr. Ognjenu Šimiću optuženom da je tražio i primao mito od pacijenata koje je od 1998. do 2006. operirao u riječkom Kliničkom bolničkom centru. U tom je periodu bio predstojnik Klinike za kardiovaskularnu kirurgiju KBC-a Rijeka.

Na početku rasprave Šimić se očitovao kako nije kriv niti po jednoj točki optužnice. HRT javlja da je Šimić, pobijajući dokazni spis prema kojemu je isključivo on bio zadužen i ovlašten za izradu liste pacijenata za operaciju, rekao kako "bez prijavnice kardiologa nitko nije mogao biti operiran, a prijavnica kao i lista pacijenata koji se pripremaju za operaciju, bile su svima dostupne".

Bivša rukometašica i USKOK "srušili" Šimića

Slučaj Šimić pojavio se u ljeto 2006. kad je riječkog kirurga USKOK uhvatio u nadziranoj predaji novca u iznosu od pet tisuća eura koliko je ovaj navodno tražio za operaciju oca poznate riječke rukometašica Ljerke Krajnović.

Kirurg je tada uhvaćen u svojem uredu u KBC-u s kuvertom, u kojoj su bile označene novčanice. To ga ipak nije spriječilo da tijekom istražnog postupka tvrdi kako je potpuno nevin te kako mu je sve skupa smješteno.

Inicijalnim istražnim postupkom utvrđeni su elementi za provođenje šire istrage kojom je pak utvrđeno da dr. Šimić posjeduje vrlo veliku imovinu, koja za oko dva milijuna kuna prelazi prihode koje je ostvario kao kirurg.

Šimić i sam završio pod kirurškim nožem

Šimić je uhićen u kolovozu 2006., a iz pritvora je pušten već u studenom zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja. Puštanju iz pritvora pomogla je i činjenica da je Šimić u pritvoru došao u predinfarktno stanje, i takav je podvrgnut operativnom zahvatu.

Tijekom prošle godine provedena je opširna istraga kojom je otkriveno ukupno 18 slučajeva podmićivanja dr. Šimića koji je u tim slučajevima, prema optužnici, ostvario dobit od 23.000 eura, 7.500 njemačkih maraka i 3.500 dolara. U 14 slučajeva mito je od pacijenata i članova njihovih obitelji primio nakon izvršene operacije, a u četiri slučaja nakon iste.

U većini slučajeva modus operandi bio je jednak, nakon što bi pacijenti ili članovi njihovih obitelji na razgovoru kod dr. Šimića shvatili da su redovi za operacije jako dugački i kako će trebati dugo čekati red za operaciju, kirurg bi im "objasnio" način na koji se postupak može ubrzati, naravno uz određenu količinu novca.

U optužnici se spominje i jedan slučaj u koje je Šimić bio upitan može li mu se nešto dati kako bi on preuzeo i obavio operaciju, na što je odgovorio: "Ovo je slobodna zemlja", a zatim primio omotnicu s 1.500 eura.

Optužnica protiv Šimića podignuta je još u ožujku 2007., a sutkinja Ika Šarić za narednih dva tjedna je zakazala deset raspravnih dana tijekom kojih će biti saslušani svjedoci u slučaju.

I.K.
Foto: KBC Rijeka-HRT

Pročitajte više