Rijeka: Izložba crteža Božidara Rašice 10. veljače

Izložba crteža iz oporučne donacije arhitekta, scenografa i slikara Božidara Rašice Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci otvorit će se 10. veljače u riječkoj galeriji "Mali salon", najavljeno je danas na konferenciji za novinstvo.

To će biti treća samostalna izložba crteža, nakon onih Tomislava Čeranića i Brace Dimitrijevića, postavljena u Rijeci u sklopu 16. Međunarodne izložbe crteža, uz glavnu izložbu u prostoru MMSU-a.

Autorica koncepcije i postava izložbe Daina Glavočić izvijestila je da je odabrala Rašičine crteže iz razdoblja od 1945. do 1965.

U tom razdoblju, rekla je, on postupno napušta posljednje naznake figuralizma i posve se prepušta apstrakciji.

Božidar Rašica (1912.-1992.), crtač, slikar, arhitekt, urbanist i scenograf, cjelokupno svoje likovno djelo oporučno je ostavio riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Do sada je obrađeno više od 2400 djela iz te ostavštine, a ostalo je još nekoliko mapa. Najviše je radova u tehnici gvaša, zatim pastela i flomastera te tuševa, ulja i ostalih, rekla je Diana Glavočić.

Božidar Rašica bio je član likovne skupine EXAT 51.

Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti planira 2007. postaviti veliku samostalnu izložbu Rašičinih radova iz te donacije.

Izložba u "Malom salonu" bit će otvorena do 27. veljače.

(Hina) xdsil ysšp

Pročitajte više