Rijeka - lučki sindikati tvrde: "Nesavjesno poslovanje Uprave Luke"

PREDSTAVNICI triju lučkih sindikata ocijenili su danas na konferenciji za novinare da "Uprava Luke Rijeka d.d. sustavno uništava to poduzeće", iskazali su sumnju da izračuni količine pretovarenog tereta nisu pravilni te su upozorili, kako tvrde, na nelogičnost da se lučki promet povećava, a da to ne prate odgovarajući financijski rezultati.

Na tiskovnoj konferenciji sudjelovali su predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke (SSZRL) Roberto Zubčić, Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj luci (NSZRL) Vlatko Mandekić te Lučkog slobodnog sindikata (LSS) Drago Jelčić. U sindikatima sumnjaju da se količina prekrcane robe u riječkoj luci zbraja pri svakoj manipulaciji s teretom, a da se naplaćuju samo iskrcaj i ukrcaj tereta, rekao je Zubčić. Po podacima iz Uprave Luke, promet je u 2003. povećan za 31 posto, a prihodi za 1,5 posto, kažu u sindikatima te dodaju da je prihod po toni smanjen za 12 posto, a u prošloj godini ostvaren gubitak od 20 milijuna kuna. Zubčić tvrdi da je "financijskom gimnastikom obračunat dio prihoda od oko 9 milijuna, a na ime prihoda od revalorizacije lučkih stanova".

"Hrabro je na financijskim izvješćima isticati oznaku poslovne tajne i onemogućavati pristup informacijama", navode sindikalisti i dodaju da je "teško prihvatljiva teza da na poslovanje utječe pad vrijednosti dolara jer to zahvaća i druge luke."

Sindikati ističu da je promet lučke tvrtke-kćeri Jadranskih vrata d.d. povećan za 86 posto, a da je ta tvrtka prošloj godini ostvarila gubitak te pitaju "u čijim je džepovima završio novac od poslovanja".

U lučkim sindikatima drže da se "u Upravi Luke uskoro očekuju političke odluke kojima bi trebalo doći do smjene rukovodstva, pa se netočnim informacijama nastoje sačuvati fotelje".

Predstavnici sindikata najavili su da će se uskoro sastati i o svim problemima razgovarati s predstavnicima gradske uprave i županije te saborskim zastupnicima iz 8. izborne jedinice.

Izvanredna skupština triju lučkih sindikata zakazana je za 23. svibnja.

U tijeku su pripreme za održavanje štrajka koji će, ako se o ispunjenju odredaba kolektivnog ugovora sindikati ne dogovore s Upravom, biti održan 26. lipnja.

Pročitajte više