Rijeka: najavljen početak manifestacije "Dani sjećanja - dani upozorenja"

Manifestacija "Dani sjećanja dani upozorenja" počinje sutra u Opatiji i Rijeci otvaranjem triju izložaba u povodu 60. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Organizatori su udruge antifašističkih boraca i antifašista gradova Rijeke i Opatije te opatijska gimnazija "Eugen Kumičić".

U Rijeci će sutra u Muzeju Grada Rijeke biti otvorena izložba "Talijanski koncentracijski logori u Hrvatskom primorju 1941. do 1943." s izvornim dokumentima, fotografijama i predmetima koji svjedoče o teroru talijanskih okupacijskih vlasti na anektiranom teritoriju Hrvatskog primorja i Gorskoga Kotara.

U istom muzeju će se otvoriti izložba 16 fotografija koje je u Varšavskom getu kriomice snimio njemački vojnik Joe Heydecker.

U opatijskoj galeriji "Juraj Šporer" sutra će se otvoriti izložba "Crna noć je šapićala..." koju su postavili opatijski gimnazijalci uz suradnju antifašističkih udruga. U njoj se pomoću audiovizualnih materijala, dokumenata i fotografija pokušava predočiti osobna strana priče žrtava fašizma i nacizma s područja liburnijske obale i zaleđa.

Kako je istaknuo kustos Muzeja Grada Rijeke Mladen Grgurić, manifestacija je u prvom redu namijenjena učenicima i mladima kako bi se upozorilo na činjenice prirode nacizma i fašizma, što se, kako je rekao, u posljednje vrijeme sve češće zaboravlja ili prešućuje.

Uz izložbe manifestacija "Dani sjećanja - dani upozorenja" obuhvatit će predavanja, predstavljanja knjiga, učeničke debate i okrugle stolove o raznim aspektima nacizma i fašizma.

(Hina) xdsil ymd

Pročitajte više