RIJEKA: OKO 200 POVJERENIKA SINDIKATA PROTIV IZMJENA ZOR-a

Oko 200 povjerenika pet hrvatskih sindikalnih središnjica s područja Primorskogoranske županije iskazalo je danas na skupu u Domu sindikata Franjo Belulović neslaganje s predloženim izmjenama i dopunama Zakona o radu (ZOR).

Protive se izmjenama ZOR-a kojima bi se umanjivalo bilo koje pravo zaposlenih sve dok se ne uspostavi nezavisno radno sudstvo, osiguraju isplate zajamčenih plaća i primjerena socijalna sigurnosti.

Postojeći ZOR štiti minimum radničkih prava i ona se ne smiju smanjivati, rečeno je, među ostalim, na skupu koji su organizirali Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatska udruga sindikata (HUS), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Nezavisni hrvatski sindikat (NHS) i Matica hrvatskih sindikata javnih služba (MHSJS).

Izmjenama ZOR-a izjednačili bi se uvjeti za sklapanje ugovora o radu na određeno i neodređeno vrijeme, a to je neprihvatljivo, smatraju.

Povjerenica Sindikata pomoraca Hrvatske u Jadroliniji Marica Njegovan kazala je da će te odredbe pogodovati otpuštanju žena, odnosno da će ih poslodavac upošljavati ´samo do prvog bolovanja´.

Vlada je zaključila da se radno zakonodavstvo mora mijenjati zbog troškova, pa se čini da zakonska zaštita radnika za njih predstavlja samo troškove, rekao je Nijaz Karić iz Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama.

Regionalni povjerenik Sindikata matalaca Hrvatske Branko Kužet naveo je da su sindikati suprotstavljeni ´četveroglavoj koalicijskoj zmiji´ dodavši da ´Vlada, zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca, radi pod pokroviteljstvom Svjetske banke i MMF-a. Više od 4000 članova SMH s ovoga područja, ako Vlada ne povuče prijedlog ZOR-a iz saborske procedure, spremno je na sve oblike sindikalne borbe, pa i štrajk´, kazao je Kužet.

Povjerenica SSSH u Primorsko-goranskoj županiji Jadranka Tomašić ustvrdila je da se ´novi ZOR, umjesto omogućavanja rada, bavi samo smanjenjem radničkih prava i tzv. fleksibilizacijom tržišta radne snage čijom je provedbom u toj županiji već otpušteno oko 20.000 radnika´. Dodala je da su mnogi izgubili radna mjesta, plaće i budućnost, ali nisu razum´.

Okupljeni povjerenici sindikata podržali su i najavili dolazak članova sindikata na prosvjedni skup na Markovu trgu u Zagrebu.

Pročitajte više