rijeka - porinut tanker u "3. maju"

U riječkome Brodogradilištu "3. maj" danas je porinut tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija s dvostrukom oplatom "Aurora" za njemačkog naručitelja iz Bremena.

Tanker je dugačak 168 metara, širok 26,4 metara, a nosivost mu je 23.400 tona. To je treći u seriji od četiri ista tankera za tog njemačkog naručitelja.

Nakon njegova porinuća položena je kobilica za gradnju četvrtog tankera.

Oprema za prekrcavanje na tom tankeru omogućit će istodobno iskrcavanje sedam različitih vrsta tereta. Vrijeme iskrcavanja ukupnog tereta je 12 sati. Tanker je opremljen najsuvremenijom opremom za navigaciju i komunikaciju.

Prvi put u hrvatskim se brodogradilištima u tu seriju brodova ugrađuje nova vrsta pogona u kojoj se glavni generator na glavnoj propelerskoj osovini u slučaju kvara glavnoga brodskog motora pretvara u elektromotor pokretan dizelskim generatorom. Na taj način tanker može ploviti brzinom od devet čvorova.

Predsjednik Uprave "3. maja" Gvozden Rukavina je rekao kako Brodogradilište tim porinućem počinje normalno raditi. Dodao je da je u knjizi narudžaba devet brodova, što znači popunjenost kapaciteta do godine 2006.

Tanker je vrijedan 25 milijuna američkih dolara, a bit će predan vlasniku u veljači 2004. godine.

Pročitajte više