Rijeka: salmonelom zaraženo šestero učenika

Salmonela je do sada potvrđena u šestero djece riječkih osnovnih škola koji su jeli hranu što je za škole priprema tvrtka "Poljoprivreda Blato", doznaje se od voditeljice Epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo u Rijeci dr. Đane Pahor. L

Voditeljica Pahor je kazala da se za sada ne može govoriti o epidemiji salmonele, nego samo o epidemiji crijevne zarazne bolesti jer djecu muče probavne tegobe i osjećaju simptome zarazne bolesti probavnog sustava, ali je uzročnik salmonele pronađen u njih šestero.

Obilaskom riječkih osnovnih škola koje hranom opskrbljuje "Poljoprivreda Blato", razgovorom s roditeljima i pedijatrima do sada je utvrđeno da 56 učenika nižih razreda osnovnih škola osjećaju probavne tegobe. Stolica te djece se ispituje te se još ne može utvrditi konačan broj možebitno zaražene djece salmonelom. Dr. Pahor je kazala kako je moguće da je riječ i o nekim drugim uzročnicima zaraznih crijevnih bolesti.

Dodala je da je epidemija zaustavljena pronalaskom izvora zaraze. Kazala je da su u objektu gdje je pripremana hrana za škole uzeti uzorci s opreme i pribora te da se ispituje postojanje uzročnika bolesti. Nakon dojave o većem broju zaražene djece utvrđeno je da je da je zaraza došla pečenom piletinom koja je 8. rujna dostavljena svim školama u kojima se pojavila bolest.

Objekt u kojem je pripremana hrana zatvorila je sanitarna inspekcija dok se ne provjere uzeti uzorci. Ta tvrtka hranom opskrbljuje deset riječkih osnovnih škola i jedan dječji vrtić.

Dr. Pahor kaže da po njezinim saznanjima ta suradnja traje više godina i da do sada nije bilo problema s hranom tog dobavljača.

(Hina) xdsil yvkn

Pročitajte više