RIJETKI ŽALE ŠTO STEINER NAPUŠTA KOSOVO - DPA

Vijest iz Berlina da civilni upravitelj UNa na Kosovu Michael Steiner odlazi na novi položaj unutar njemačke vlade u Ženevi na Kosovu nije izazvala veliku žalost, navodi u četvrtak njemačka novinska agencija dpa. L

Na Kosovu prevladava mišljenje da on nije ispunio mnoga svoja obećanja te da je vrlo malo učinio kako bi riješio najveće probleme.

"On dobro govori, obećava dobre stvari, no već sutra zaboravlja što je rekao dan ranije", rekao je prošlog mjeseca predsjednik Kosovske skupštine Nexhat Daci.

Po dolasku u Prištinu početkom prošle godine, Steiner je obećao usredotočiti se na jačanje gospodarstva, borbu protiv organiziranog kriminala i stvaranje multietničkog društva.

Nezaposlenost je unatoč tomu i dalje veća od 50 posto, a izvoz gotovo ne postoji. Prvih šest javnih natječaja za toliko potrebnu privatizaciju bivših socijalističkih tvrtki objavljeno je tek ovoga mjeseca.

Struje još nedostaje i obustave su česte, unatoč Steinerovim obećanjima i dovođenju njemačkog stručnjaka za energetiku Josepha Reidera.

Njegov slogan "Ne toleranciji kriminala" ostao je samo slogan. Kosovski mediji svakodnevno upozoravaju na veliku korupciju i organizirani kriminal, no to, čini se, ne ostavlja dojam na međunarodne upravitelje Kosovom.

Multietničko društvo također je daleko od stvarnosti. Amnesty International nedavno je upozorio da su manjine na Kosovu ugrožene.

Kosovske institucije optužuju Steinera da im nije predao dovoljno ovlasti te da se na međunarodnoj sceni ne protivi dovoljno težnjama Srbije da vlada Kosovom, dok ga Beograd optužuje da Kosovo vodi prema neovisnosti.

Treba, ipak, naglasiti da je Steiner sve te probleme naslijedio.

Neriješeni konačni status Kosova onemogućio je dobivanje međunarodnih zajmova i ranije pokretanje privatizacije, a predstavlja i veliko opterećenje u međuetničkim odnosima.

Jedini uspjeh koju mu se priznaje jest postizanje konsenzusa između vodećih kosovskih stranaka o osnivanju koalicijske vlade.

Pročitajte više