Robinson: Mobilkom Austria jedini ozbiljni kandidat za Eronet

Mobilkom Austria jedina je tvrtka koje je do sada dala konkretnu ponudu za kupnju 51 posto udjela u tvrtki Eronet i ta se ponuda u ovom trenutku razmatra, izjavila je privremena upraviteljica "Hercegovačke banke" iz Mostara Tobby Robinson.

Kako u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Robison je u intervjuu za jednu lokalnu TV postaju kazala kako Deutsche Telekom i HT Zagreba nisu dali ni pismenu ni usmenu ponudu za preuzimanje većinskog vlasničkog udjela u Eronetu, čiji je djelomični vlasnik i Hercegovačka banka, pa austrijski mobilni operater ostaje jedini potencijalni kupac.

Odluka o tome hoće li Mobilkom Austria biti u prilici ući na tržište mobilne telefonije i u BiH ovisi ipak o odluci Vrhovnog suda Federacije BiH po žalbi na presudu Županijskog suda u Mostaru, kojom je odlučeno da je većinski vlasnik Eroneta zapravo HT Mostar.

Takvu odluku ne prihvaćaju u Hercegovina osiguranju, Alpini Commerc i u općini Grude, gdje drže kako su oni vlasnicima 51 posto dionica Erroneta postali na potpuno zakonit način preuzevši ih od HT Mostar.

"Ukoliko dobijemo pred Vrhovnim sudom... probat ćemo ih prodati (dionice Eroneta) što prije", kazala je Robinson.

Mobilkom Austria za većinski udio u Eronetu ponudio je 24 milijuna eura u gotovom novcu koji bi onda bio iskorišten i za sanaciju stanja u "Hercegovačkoj banci".

Slijedila bi i dodatna ulaganja austrijske tvrtke u mobilnu telefoniju u BiH od 150 milijuna eura u razdoblju od najviše dvije godine.

Robinson je međutim upozorila kako postoje naznake da mobilni operater Mobis sa sjedištem u Banjoj Luci također može biti ponuđen na prodaju do kraja ove godine.

Takva odluka mogla bi značajno utjecati i na status ostala dva mobilna operatera u BiH sa sjedištem u Federaciji BiH, odnosno na njihovu tržišnu cijenu.

Njihova vrijednost mogla bi značajno pasti uđe li neka od zapadnih tvrtki na tržište BiH preko Banje Luke pa je sada vrijeme da vlasti BiH ozbiljno razmisle je li vrijeme za privatizaciju i preostala dva mobilna operatera.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više