Roditelji u SAD-u odbili odvesti dijete u bolnicu, policija im upala u stan

Screenshot: Policija Arizone

POLICIJA u Arizoni objavila je ovog tjedna snimku na kojoj je prikazan pokušaj policije da uđe u stan roditelja čije je dijete imalo visoku temperaturu, a oni su ga odbili odvesti u bolnicu, javlja NBC News. Slučaj se dogodio u veljači ove godine, a nakon objave razvila se javna debata o ovlastima policije u ovakvim slučajevima.

Majka odbila poslušati doktora

Majka Sarah Beck je s dvogodišnjim djetetom došla u kliniku Southwest College of Naturopathic Medicine u gradu Chandleru gdje je djetetu izmjerena temperatura viša od 40 stupnjeva te ju je doktor uputio na daljnje pretrage u bolnici zbog sumnje na životno opasan meningitis.

Majka odvela dijete kući, doktor obavijestio vlasti

No kako dijete nije bilo cijepljeno, majka se bojala reperkusija pa ga je odvela kući. Doktor je kasnije istog dana saznao da dijete nije primljeno u bolnicu te je sve javio Odjelu za dječju sigurnost koji je pozvao policiju. Policija je potom otišla na kućnu adresu roditelja.

Otac tvrdio da dijete više nema temperaturu

Na snimci se vide policajci koji u nekoliko navrata pokušavaju uvjeriti oca Brooksa Brycea da otvori vrata kako bi vidjeli dijete dok on tvrdi da dijete više nije bolesno. Policajci su pokušali mirno ući te su objasnili ocu da će morati nasilno upasti ako ih ne posluša.

"Nećete me natjerati da odem u bolnicu i potrošim tri tisuće dolara na hitan prijem", rekao je otac policajcima.

Nakon tri sata policajci ušli u kuću

Nakon tri sata neuspješnog uvjeravanja policajci su nasilno ušli u stan te odveli bolesno dijete i još dvoje djece koja su bila u spavaćim sobama.

Slučaj je otvorio debatu o roditeljskom zanemarivanju djece, ali i prekomjernoj upotrebi policijske sile.

Pravni i medicinski stručnjaci za NBC News su potvrdili da roditelje koji odbijaju potražiti medicinsku pomoć za dijete kojem je život ugrožen zakon ne štiti te im u određenim slučajevima država može zabraniti da donose odluke o liječenju djeteta.

Vlasti u Arizoni ispravno odlučile

S obzirom na to da je dijete u ovom slučaju imalo temperaturu preko 40 stupnjeva, vlasti u Arizoni zaključile su kako moraju intervenirati i preuzeti odgovornost da zaštite dijete jer roditelji to ne žele ili nisu u mogućnosti, rekao je za NBC News Douglas Diekema, direktor centra za pedijatrijsku bioetiku u Dječjoj bolnici Seattle.

U većini saveznih država u SAD-u doktori su dužni prijaviti vlastima ako sumnjaju da je djetetov život ugrožen zbog odluka njihovih roditelja, objasnila je za NBC News Kathleen Hoke, profesorica za javnozdravstvene politike na pravnom fakultetu Maryland Carey.

Ipak, slučaj iz Arizone gdje su policajci došli naoružani i s kamerama otvara pitanje o pretjeranoj upotrebi sile.

Otac tvrdi da su djeca traumatizirana postupanjem policije

"Ponašali su se prema nama kao da smo kriminalci. Ne znam koliku je to traumu prouzročilo našoj djeci", izjavio je djetetov otac Bryce.

Policija u Chandleru predložila je tužiteljima da podnesu tužbu za zlostavljanje djece protiv roditelja, koji nisu uhićeni nakon incidenta.

Osim toga, strah majke da će biti kažnjena jer nije cijepila dijete možda i nije utemeljen jer država Arizona dopušta necijepljenje zbog filozofskih, religijskih i medicinskih razloga, kako je objasnio je James Hodge s državnog fakulteta Sandra Day O'Connor u Arizoni.

Ostaje nejasno zbog čega roditelji u ovom slučaju nisu cijepili dijete te jesu li ga odbili odvesti u bolnicu zato što mu se snizila temperatura.

Ipak, stručnjaci tvrde kako su vlasti imale pravo intervenirati jer je riječ o potencijalno smrtonosnoj situaciji.

"Ako postoji opravdan razlog za sumnju da je dječje zdravlje u opasnosti zbog odbijanja roditelja da ga liječe, to je legitimno. Riječ je o zlostavljanju", rekao je Hodge.
 

Pročitajte više