STOP PETARDAMA "Blagdane provedite u toplom domu, a ne u bolničkim krevetima"

Foto: MUP, Index

POSLJEDNJIH godina sve smo češće svjedoci pucanja petardi, ali i ozljeda do kojih ova opasna igra može dovesti.

Policija će i za ovogodišnjih blagdana, u sklopu akcije Mir i dobro, od 15. prosinca do 8. siječnja posebnu pažnju posvetiti sprječavanju nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava od kojih su lani ozlijeđene 34 osobe, uključujući i 21 dijete.

Na opasnosti korištenja pirotehničkih sredstava, policija posebno želi upozoriti roditelje, ali i sve ljude koji svojim ponašanjem mogu utjecati na sprječavanje stradavanja djece koja su najčešće žrtve pirotehnike za čiju su nedozvoljenu uporabu ove godine povećane novčane kazne.



"Neka zvuk božićnih pjesama ne zamijeni zvuk sirena"


''Naša poruka bi bila da ne dopustimo da zvuk božićnih pjesama i novogodišnje slavlje zamijene zvukovi sirena te da umjesto u toplom domu blagdane provedemo u bolničkim hodnicima'', rekao je na konferenciji za novinare Josip Bukvić iz Uprave policije.

Dodao je kako ne žele davati poruke kako rukovati pirotehničkim sredstvima nego pozivaju sve osobe da takva sredstva ne koriste te da svojim pozitivnim ponašanjem prema djeci djeluju odgojno i objašnjavaju kakve im posljedice mogu nanijeti takva sredstava.

Snježana Bagarić iz Inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari preporučila je pak za slučaj da se pirotehnička sredstva ipak koriste, da ih se koristi prema uputama proizvođača.

Kazne za roditelje od tisuću do tri tisuće kuna

U srpnju ove godine stupio je na snagu zakon kojim su uvedene kazne za roditelje i skrbnike ako pirotehnička sredstva koriste djeca mlađa od 14 godina.


Pirotehnička sredstva dijele se na 1., 2. i 3. razred pri čemu sredstva 2. i 3. razreda imaju veću količinu eksplozivnih tvari i njihova uporaba dozvoljena je samo osobama starijima od 18 godina.

Iako je uvriježeno mišljenje da su pirotehnička sredstva 1. razreda ''dječja pirotehnika'' Bagarić upozorava da to nikako nije točno i da takva sredstva ne smiju koristiti djeca mlađa od 14 godina.

Bagarić je posebno upozorila da se pirotehnička sredstva s većom količinom eksploziva ne smije koristiti u zatvorenom prostoru. Pozvala je roditelje da njihova djeca ne koriste pirotehnička sredstva pred bolnicama, domovima i školama i da ih ne bacaju pred kućne ljubimce.

Posljedice u tom slučaju mogu biti kobne jer se neki psi trgaju s lanaca i postaju opasni za građane pa se događaju ozljede i od ugriza pasa, kazala je Bagarić.

Od ove godine zakonom je zabranjena upotreba, nabava i prodaja građanima petardi i redenika iz kategorije 3, a na hrvatskom se tržištu u prodaji više ni na skladištima ne smije naći pirotehnika koja na sebi nema oznaku CE, rekla je Bagarić.

Pirotehnička sredstva mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to samo u specijaliziranim trgovinama, a smije ih se koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja.

Bagarić je pozvala građane koji primijete da se pirotehniku prodaje izvan dozvoljenih mjesta, primjerice na punktovima ili da je koriste djeca, da to prijave policiji.

Kazne za nedozvoljeno korištenje pirotehničkih sredstava su povećane i kreću se u rasponu od tisuću do 15 tisuća za fizičke osobe, te od 10 tisuća do 80 tisuća kuna za pravne. Za zakonskog skrbnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je upotrijebilo pirotehnička sredstva propisana je kazna od 1000 do 3000 kuna.

Preko državne granice dozvoljeno je prenošenje pirotehničkih sredstava iz 1., 2. i 3. razreda, ali bez petardi i redenika iz kategorije 3 pa svaki građanin za vlastitu upotrebu može prenijeti dva kilograma neto pirotehničke smjese.

Najmlađi pacijent bio je mlađi od jedne godine

Prim. Dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb iznio je podatke kako je u porastu ozljeđivanje djece predškolske dobi, mlađe od šest godina, a najčešće su ozlijede lica, očiju i šaka koje variraju od lakših do vrlo ozbiljnih ozljeda koje ostavljaju trajne posljedice. Najmlađi pacijent koji je primljen u njihovoj bolnici zbog ozljede od pirotehničkog sredstva, ranijih godina, bio je mlađi od jedne godine. Također je iznio da osim samoozljeđivanja djeca, ali i građani, mogu postati kolateralne žrtve kada djeca iz zabave bace pirotehničko sredstvo u skupinu učenika ili građana te dođe do zapaljenja odjeće ili izravnog ozljeđivanja.

Za lanjske blagdane petero djece teško ozlijeđeno

Unatoč upozorenjima policije te niza preventivnih, ali i represivnih aktivnosti tijekom prošlogodišnje operativne akcije Mir i dobro koja se provodila u razdoblju od 15. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. godine utvrđeno je da su 34 osobe ozlijeđene, od kojih je osam zadobilo teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je 21 dijete, od kojih pet teško. Radi nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava oduzeto je 59 komada raznog oružja, 3692 komada streljiva raznog kalibra, 6,3 kilograma eksploziva, 280 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.), te 13.858 komada raznih pirotehničkih sredstava.

S obzirom na sve navedeno, pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić uputio je, u ime policije, apel svim roditeljima, ali i svima ostalima da ne daju djeci da upotrebljavaju pirotehnička sredstva jer ona nisu igračka i mogu utjecati na ostatak njihova života.

Akcija "Mir i dobro" by Index.hr on Scribd

Pročitajte više