Rončević: Za vježbu u Minnesoti HV-u ne treba saborska potvrda

PRIHVATI li Hrvatski sabor Vladin amandman na prijedlog odluke o održavanju vojnih vježba 2005., hrvatski će vojnici na vojnu vježbu u SAD, u Minnesotu, sutra otići na temelju odluke vrhovnog zapovjednika, a za njihov odlazak neće biti potrebna potvrda Hrvatskog sabora.

Objašnjavajući takav amandman saborskim zastupnicima, ministar obrane Berislav Rončević naglasio je kako je riječ o bilateralnoj vojnoj vježbi u sklopu "Partnerstva za mir".

Budući da je riječ o međunarodnom sporazumu koji je Sabor potvrdio 2001., hrvatski vojnici na vježbi u SAD-u mogu sudjelovati na temelju odluke predsjednika države, kazao je Rončević.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izvijestio je da je danas zaprimio odluku kojom je predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio 36 hrvatskih vojnika na vojnu vježbu koja će se u sklopu "Partnerstva za mir" održati u Minnesoti od 10. do 27. lipnja.

Za sudjelovanje pripadnika HV-a u vježbama koje će se ove godine u sklopu "Partnerstva za mir" održati u Albaniji, Gruziji i Ukrajini, Vlada će zatražiti potvrdu Hrvatskog sabora, dodao je.

Pročitajte više