Rugova, Rexhepi i Daci protiv deklaracije iz Beograda

Najviši predstavnici kosovskih intitucija kritizirali su u srijedu najavu beogradskih vlasti da će Kosovo u novom Ustavu Srbije biti definirano kao dio Srbije.

U zajedničkoj izjavi predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, predsjednika kosovskog parlamenta Nexhata Dacija i premijera Bajrama Rexhepija poziva se na "volju naroda koji želi da Kosovo bude neovisno i suvereno".

"Ne treba sumnjati u opredjeljenje kosovskih institucija za izgradnju države Kosovo, koja bi podržavala vrijednosti demokracije, poštivajući u cijelini pravo svih nacionalnih zajednica da žive na Kosovu", stoji u izjavi usvojenoj nakon izvanredne sjednice Vlade Kosova i zajedničkih konzultacija najviših kosovskih čelnika.

Rugova, Rexepi i Dacu su pozvali u toj izjavi Europsku uniju i SAD da preduzmu "potrebne korake kako bi zaustavili kampanju Beograda, koja je u suprotnosti sa angažiranjem za stabilno i mirno Kosovo i

jugoistočnu Europu".

Rexhepi je po završetku sastanka novinarima kazao "da se institucije Kosova ne žele baviti beogradskim deklaracijama o Kosovu, ali da Priština ne može biti indiferentna prema namjerama Beograda da Kosovo proglasi dijelom Srbije".

Kosovski premijer je ocijenio kako bi prijedlog Ustava Srbije, koji bi Kosovo tretirao kao dio Srbije, "bio u suprotnosti s Rezolucijom 1244 Vijeća Sigurnosti UN, kao i mandatom UNMIK-a".

(Hina) bb sb

Pročitajte više