"Rumeni" Citroen se ispričao zbog brkanja granica bivše Jugoslavije

KADA je Ministarstvo turizma izostavilo Baranju s karte Hrvatske, Baranjci su se jako uvrijedili. Da može i gore, pokazao je francuski proizvođač automobila Citroen koji je u promotivnim materijalima za 2010. godinu u potpunosti pobrkao granice bivše Jugoslavije i izostavio čitavu Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo, javlja AFP. Za Citroen navode da se "zarumenio" od srama.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je kako im je nakon slanja pritužbe MVP-a BiH, Hrvatske i Crne Gore, pristigla isprika upravnog direktora Citroena Frederica Banzeta u kojemu izražava žaljenje što na njihovom zemljovidu nema BiH.

Ona je dobrim dijelom, naime, pripojena Hrvatskoj, dok je priličan komad Hrvatske otišao Sloveniji, točnije Istru i još trećinu Hrvatske. Slovenija u pola Slavonije tako, prema Citroenu, graniči sa Srbijom kojoj je pripao i dio Dalmacije. Na karti nema niti Crne Gore, koja je, poput Kosova, ponovno dio Srbije. Diplomati BiH navode kako je Banzet informirao veleposlanstvo da je zaustavio distribuciju spornih materijala i naredio uništavanje svih primjeraka.

AFP naglašava da je pitanje prikaza BiH na ovaj način prilično osjetljivo zbog još uvijek svježeg sjećanja na planove bivših vladara na Balkanu, Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, o podjeli Bosne i Hercegovine. Podsjećaju da je u raspadu Jugoslavije u međuetničkim ratovima unutar granica BiH poginulo 100 tisuća ljudi.

Pročitajte više