Rumsfeld ipak dolazi na konferenciju o sigurnosti u Muenchenu

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld odlučio je u zadnji čas sudjelovati na 41. konferenciji o sigurnosnoj politici što će se ovaj vikend održati u Muenchenu, saznala je agencija dpa iz izvora bliskih konferenciji.

Ti su izvori potvrdili da će Rumsfeld sudjelovati na konferenciji, o čemu je odlučeno samo dan nakon što su njemački savezni tužitelji objavili da neće poduzimati nikakve korake protiv Rumsfelda zbog navodnih ratnih zločina u Iraku.

Još prošli tjedan Rumsfeld je rekao kako je posjet Njemačkoj upitan zbog mogućnosti pravnoga postupka.

U četvrtak je njemački savezni tužilac Kay Nehm u Karlsruheu objavio da neće goniti Rumsfelda jer su takva pitanja stvar Sjedinjenih Država čiji je Rumsfeld državljanin.

Newyorški Centar za ustavna prava zatražio je u prosincu postupak protiv Rumsfelda zbog navodnih kršenja njemačkih zakona koji brane ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i genocid, neovisno o mjestu počinjenja ili podrijetlu počinitelja.

Rumsfeld je trenutačno u Iraku, u posjetu koji zbog sigurnosnih razloga nije bio najavljen.

Muenchenska konferencija otvara se banketom u petak navečer, uz govor njemačkoga predsjednika Horsta Koehlera. Glavni rad konferencije odvijat će se u subotu i nedjelju, a sudjelovat će, među ostalima, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, a najavljeno je i sudjelovanje hrvatskog ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više