Rupel: Dati ćemo Hrvatskoj ponudu koju neće moći odbiti

JUČERAŠNJI sastanak predsjednika slovenskih parlamentarnih stranaka s premijerom Janezom Janšom rezultirao je dogovorom o uvjetima pod kojima bi Slovenija bila spremna pristati na međunarodnu arbitražu o pitanjima granice između Hrvatske i Slovenije.

U razgovoru za RTV Sloveniju, slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel jer rekao kako su se svi složili da je arbitraža moguća, ali da se u obzir uzmu granice od 25. lipnja 1991. godine, a zanemare sve kasnije izmjene. "Međunarodno tijelo moralo bi odgovoriti na pitanje gdje je bila postavljena granica 25. lipnja 1991. godine. Mi tvrdimo da je tekla po crti A, a Hrvati da je tekla po crti B. O tome će suci morati odlučiti", izjavio je Rupel.

Rupel je rekao i kako se razgovori između slovenske i hrvatske vlade nastavljaju te kako je Slovenija spremna dati Hrvatskoj neke prijedloge koji se odnose na arbitražu i uvjete za nju - za eventualnu arbitražu su pod uvjetima da "na granici bude važeće stanje od 25. lipnja 1991. godine", da imaju "nesmetan izlaz na otvoreno more" te da se "uvaže povijesne, geografske i druge okolnosti u vezi s granicom".

"Također, suglasni smo i oko toga da ne treba rješavati samo pitanje granice na moru, nego svih problematičnih točaka", rekao je Rupel.

O mogućem sudu koji bi odlučivao o hrvatsko-slovenskom međugraničnom sporu, Rupel je rekao: "Najprije smo postigli sporazum Drnovšek-Račan, kojeg je Hrvatska odbila. Zatim je Slovenija ponudila i posredovanje Suda OESS-a za mirenje, pod vodstvom Roberta Badintera. Teško vjerujem da bi Hrvatska mogla bez problema odbiti treću ponudu. Ukoliko prijedlog dobro pripremimo, dati ćemo Hrvatskoj ponudu koju neće moći odbiti", samouvjereno je izjavio Rupel.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više