Rupel: Incidenti s Hrvatskom se ponavljaju, pripremamo notu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da se incidenti na granici s Hrvatskom ponavljaju, te da njegovo ministarstvo priprema diplomatsku notu kojom će reagirati na događaje u Savudrijskoj vali i kod Svetog Martina na Muri.

"Slovenija i Hrvatska vode pregovore o izbjegavanju incidenata na granici, ali se oni na žalost još uvijek ponavljaju", rekao je Rupel na konferenciji za novinare sazvanoj u povodu 9. svibnja, Dana Europe.

Rupel je najavio da njegovo ministarstvo priprema diplomatsku notu u vezi događaja iz proteklih dana u Piranskom zaljevu (Savudrijskoj vali) i na rijeci Muri - između slovenske Hotize i Svetog Martina na Muri.

Kako su proteklih dana javljali slovenski mediji, slovenska strana ocjenjuje izgredom postavljanje dodatnih dviju bovi u Savudrijskoj vali blizu Kanegre, ispred uzgajališta školjaka zadruge Sargus, a isto tako i zamjenu dotrajale skele koja je vlasništvo Hotize novom hrvatskom skelom. Rupel je o tome proteklih dana dva puta telefonski kontaktirao s hrvatskom ministricom Kolindom Grabar Kitarović.

Iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i eurpskih integracija doznaje se kako se zamjena skele nikako n može smatrati incidentom, jer je ta skela toliko dotrajala da su joj, zbog moguće ugroze sigurnosti putnika, slovenske institucije odbile izdati papire potrebne za daljnji rad, nakon čega je to učinila i hrvatska strana.

"Apsolutno nije riječ ni o kakvoj zapljeni, već samo o isključenju iz prometa, kao da je riječ o tehnički neispravnom vozilu i odvođenje skele u Sloveniju nije uopće upitno čim se ispune jednostavni administrativni uvjeti", rekao je za Hinu neimenovani izvor iz ministarstva.

Ta administrativna procedura predviđa da slovenski vlasnik nadležnoj lučkoj upravi u Osijeku uputi zahtjev za prebacivanjem splavi na slovensku stranu i čim dobije potvrdan odgovor, to može učiniti bez ikakvih problema, doznaje se iz ministarstva.

Hrvatska ministrica Kolinda Grabar-Kitarović zato neće, kako ju je to - prema priopćenju slovenskog MVP-a - zamolio ministar Rupel, stupiti u kontakt sa stanovnicima na hrvatskoj strani Mure, kako bi se brod vratio, jer ga oni nisu ni zaplijenili.

Ministar Rupel, u trenutku kad je razgovarao s ministricom Grabar-Kitarović, procjenjuju u hrvatskom MVPEI, vjerojatno nije bio dostatno upoznat s adminitrativno-pravnim činjenicama tog slučaja, čije je rješenje jednostavno, ali leži na drugoj strani, u komunikaciji slovenskog vlasnika skele i osječke lučke uprave.

"Unatoč povremenim nesporazumima Slovenija želi da Hrvatska usvoji europske kriterije odgovornog i dogovornog ponašanja u međunarodnim odnosima", rekao je Rupel u nastavku konferencije za novinare.

Pojasnio je kako slovenska strana ustraje na stajalištu da se kao granična crta, sve dok ne postoji međusobni sporazum o granici, primjenjuje "stanje na dan 25. lipnja 1991", kad su Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost.

"Nama je jasno da je na snazi stanje na dan 25. lipnja 1991. sve dok ne stupi na snagu ugovor o državnoj granici", pojasnio je Rupel, dodajući da misli na stupanje na snagu "sporazuma Drnovšek-Račan".

Šef slovenske diplomacije rekao je da predlaže što skoriji sastanak mješovite hrvatsko-slovenske komisije za sporazum o malograničnom prometu (SOPS), te najavio izradu diplomatske note kojom će njegovo ministarstvo reagirati na nedavne incidente u Hotizi i Savudrijskoj vali. Rupel nije iznio druge pojedinosti, navodi slovenska agencija STA.


Pročitajte više