Rusi napadaju važan grad. Ako prodru do jezera, Ukrajinci će biti na rubu pucanja

Foto: Profimedia

U Kijevu su odahnuli. Rusi (za sada) ne jurišaju izravno na Harkiv. Između ruskih snaga i Harkiva ispriječilo se mjesto Lipci te još pet drugih mjesta prije prvih harkivskih predgrađa. Sveukupno više od petnaest kilometara zgrada.

Rusi fokusirani na Vovčansk

U veljači 2022. ruske snage samo su se provezle kroz ta mjesta napredujući prema Harkivu. Ovog puta morale bi se boriti zgradu po zgradu. S 30 tisuća dosad aktiviranih snaga i još 20 tisuća u pričuvi, ruske snage nemaju tu moć.

Umjesto izravnog napada na Harkiv, glavni pravac ruskog napada usmjeren je na Vovčansk. Ruske snage trenutno pokušavaju osvojiti dva sela zapadno od Vovčanska – Staricja i Buhruvatka.

Ona se nalaze na cesti koja je najkraći put od Harkiva prema Vovčansku pa su strateški važna. S obzirom na to da su ruske snage zauzele veći dio Buhruvatke te se bore u Staricji, ta je cesta neupotrebljiva za Ukrajince pa se sva logistika sada mora odvijati zaobilazno, cestama koje u Vovčansk vode preko juga.

Rusi u strahu ode desanta preko rijeke

Iako se u neposrednoj blizini nalazi i selo Prilivka, njega Rusi zasad ne pokušavaju osvojiti. Razlog je vrlo jednostavan – nalazi se na suprotnoj (lijevoj) strani rijeke Sjeverni Donjeck. Budući da su skoro svi dosadašnji pokušaji ruske vojske u Ukrajini da se desantiraju prijeko rijeka završili katastrofalno, jasno je zašto ruski zapovjednici strahuju od toga.

Ruske snage su stale nakon što su došle do prvih kuća Vovčanska. Očito im se ne upušta u iscrpljujuće ulične borbe s neizvjesnim ishodom i zagarantirano obostrano vrlo velikim gubicima. Dio zapadnih analitičara najavljivao je da će ruske snage, nakon što osvoje Vovčansk, krenuti lijevom obalom Sjevernog Donjecka na jug sve do velikog akumulacijskog jezera.

Ruski prodor do akumulacijskog jezera doveo bi ukrajinsku vojsku na rub pucanja

Taj bi prodor ugrozio ukrajinske snage od jezera na istok te potencijalno Rusima omogućio ne samo dovršetak okupacije Donbasa već i velikog dijela Harkivske oblasti. Kad bi uspio, doveo bi ukrajinsku vojsku na rub pucanja.

Međutim, ruski problem je što ni sami nemaju dovoljno snaga za tako veliku operaciju. Putin ne želi proglasiti još jednu mobilizaciju više stotina tisuća pričuvnika, a redovni priljev dragovoljaca taman je dostatan za popunjavanje gubitaka. Tako da su u ovom trenutku snage obaju zaraćenih snaga vrlo napregnute, skoro bez ikakvih pričuva.

Važan Blinkenov posjet Kijevu, ali ukrajinskoj vojnoj industriji prije svega treba sigurnost

Usred Harkivske ofenzive Kijev je posjetio američki državni tajnik Antony Blinken. Na zajedničkoj konferenciji za medije s ukrajinskim kolegom Kulebom, Blinken je najavio velik paket vojne pomoći vrijedan dvije milijarde dolara. Uz oružje i streljivo, prvi put će dio pomoći biti i gotovina za razvoj tamošnje vojne industrije, prije svega pogona za proizvodnju streljiva.

Prilično velik problem je i to što za ubrzani razvoj ukrajinska vojna industrija treba sigurnost. A to prije svega znači znatno bolju protuzračnu obranu, što, pak, zahtijeva isporuke dodatnih protuzračnih raketnih sustava. SAD je objavio da će u Ukrajinu poslati još dvije bitnice PZO raketnog sustava MIM-104 Patriot. 

Izraelski Patrioti stižu u Ukrajinu?

Ukrajinski vojno-stručni mediji naveliko pišu o mogućnosti da sedam izraelskih bitnica Patriota završi u Ukrajini. Izraelsko ministarstvo obrane nedavno je objavilo da će zbog zastarjelosti iz operativne upotrebe povući svih sedam bitnica Patriota. Razlog je to što se njihov PZO raketni sustav David's Sling pokazao puno efikasnijim tijekom nedavnog masovnog iranskog napada.

Od tih otpisanih sedam bitnica Patriota, čak su četiri nekad pripadale njemačkoj vojsci pa se očekuje da će ih Jeruzalem vratiti Berlinu, a potom Berlin pokloniti Kijevu. Barem se tako Ukrajinci nadaju. 

Sedam bitnica Patriota bila bi ogromna pomoć Ukrajincima

Ostale tri Izrael je kupio od SAD-a pa postoji mogućnost da ih Washington otkupi i pokloni Kijevu. Tih bi sedam bitnica Patriota bila ogromna pomoć Ukrajincima jer nije baš da se Europljani trgaju da im daju svoje.

2. svibnja talijanske dnevne novine la Repubblica objavile su tekst u kojem se tvrdi da će novi paket pomoći Rima Kijevu sadržavati i jednu bitnicu PZO raketnog sustava Mamba (SAMP/T). Ta je bitnica donedavno bila u Slovačkoj, no nakon što su Slovaci na izborima na vlast vratili proruske stranke, Rim je zaključio da im više ne treba. Danas (16. svibnja) su ukrajinski mediji objavili da će, uz novu bitnicu Mambe, doći i nova pošiljka projektila Aster 30. Jedini je problem što se pritom pozivaju na tekst BBC-ja koji ne postoji na njihovim službenim internetskim stranicama.

Putin prekršio više nepisanih pravila kad je imenovao novog ministra obrane

Prije polaska za Peking Putin je pronašao vremena da potpiše imenovanje novog ministra obrane Andreja Belousova. Imenovanjem Belousova za ministra obrane Putin je prekršio nekoliko dosadašnjih nepisanih, ali vrlo postojanih pravila.

Belousov je, naime, rođeni Moskovljanin, a Putin je dosad izbjegavao postavljati Moskovljane na tako važne položaje. nadalje, Belousov nema nikakve veze s vojskom, čak nije ni odslužio vojni rok. Dosad su ministri obrane dolazili iz vojnog ili sigurnosnog sustava.

Međutim, Belousov je ekonomski stručnjak. Još 2013. godine imenovan je Putinovim savjetnikom za ekonomska pitanja. Na mjesto ministra obrane došao je s pozicije prvog potpredsjednika vlade.

Kako uklopiti trošak agresije u proračun a da se on ne uruši?

Prva i osnovna zadaća Belousova bit će kako troškove agresije na Ukrajinu uklopiti u ruski proračun a da se on ne uruši. Kratkoročno tako što će pokušati racionalizirati troškove. Svi koji imaju ugovore s ministarstvom obrane morat će ih ili smanjiti ili isporučiti više za isti iznos.

S obzirom na to da je stručnjak za ekonomiju, Belousov će biti vrlo neugodan sugovornik i kolegama ministrima, koji će isto morati provesti racionalizacije u svojim sektorima kako bi ostalo više oružanim snagama.

Belousov je jedan od rijetkih visokorangiranih ruskih dužnosnika koji se javno zalažu za povratak sovjetskog tipa ekonomije. Dugoročno to bi značilo nacionalizaciju skoro svega, ponajprije naftne i teške industrije, što se zasigurno ne bi svidjelo ruskim oligarsima.

Putin u Pekingu

U međuvremenu Putin je za prvi posjet u svom novom predsjedničkom mandatu izabrao Peking. Nimalo čudno jer se Kina pokazala kao pouzdani saveznik Rusiji u zadnje dvije godine. Doduše, nema potvrde da je iz Kine isporučivano oružje ili streljivo.

Međutim, zna se da u Rusiju iz Kine idu ogromne pošiljke proizvoda dvojne namjene koji se mogu iskoristiti i u vojnoj proizvodnji. Za isporuke streljiva zadužena je Sjeverna Koreja, koja je ionako pod međunarodnim sankcijama. Tijekom dvodnevnog posjeta Putin će pokušati domaćina Xi Jinpinga uvjeriti da će još jača suradnja dodatno ojačati ne samo Rusiju već i Kinu.

Moskva ima jako puno juana, spremna ih je potrošiti

Kina je najveće tržište za rusku naftu i plin, što znači da Moskva ima jako puno juana koje je više nego spremna potrošiti za kinesku robu. S druge strane, Peking je itekako zainteresiran da im se ti juani vrate kroz izvoz u Rusiju.

Dosad su kineske tvrtke skoro potpuno preuzele dio ruskog tržišta koji je ostao prazan nakon odlaska zapadnih tvrtki, prije svega u segmentu prodaje osobnih vozila, kućanskih uređaja i elektronike.

Putin će danas i sutra pokušati osigurati da se ta trgovinska suradnja ne samo nastavi već i poveća. Ako pritom prema Rusije krenu barut i eksploziv (ili sirovine za njihovu proizvodnju), čelične cijevi za izradu topova i slično, bit će to na obostrano zadovoljstvo. Zapad ionako ništa ne može osim glasno protestirati.  

Pročitajte više