Rusi SAD-u uoči Obaminog posjeta još jednom poručuju: Odustanite od proturaketnog štita!

KAKO se približava dolazak američkog predsjednika Bracka Obame u Rusiju, od službene Moskve dolaze sve jači signali koji poručuju kako bi Amerikanci trebali zaboraviti na instalaciju proturaketnog štita u Europi.

Rusija se otpočetka snažno suprotstavila politici Obaminog prethodnika Georgea W. Busha koji je radi navodne prijetnje iz Sjeverne Koreje i Irana odlučio instalirati nuklearni štit u Poljskoj i Češkoj, i time odnose Washingtona i Moskve doveo do granice usijanja.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvjedev u svom je intervju talijanskim medijima naglasio kako će inzistirati da Amerika opozove instalaciju nuklearnog štita. Rusi ne žele nuklearni arsenal u svom susjedstvu, jasno je i nimalo diplomatski poručio Medvjedev.

Putinov nasljednik u Kremlju, rakete u Poljskoj i Češkoj smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, i ako Obama u Moskvi zajedno s Medvjedevom ne popuši lulu mira Moskva je poručila da neće biti ništa od novog sporazuma kojim bi se trebalo dogovoriti smanjivanje nuklearnih bojevih glava.

Obama u prvi službeni posjet Rusiji dolazi u ponedjeljak, a osim s ruskim predsjednikom, susret će se i Vladimirom Putinom, kao i bivšim predsjednikom Sovjetskog saveza Mihaelom Gorbačovom.

Pročitajte više