Rusija će tek nakon podnošenja rezolucije odlučiti o vetu na Ahtisaarijev plan

NAKON sastanka sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom, na konkretno pitanje da li će Rusija staviti veto na Ahtisaarijev plan pred Vijećem sigurnosti UN-a, ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov odgovorio je da će Rusija tek donijeti odluku o tom pitanju, prenosi B92.

"Za sad se nema na što staviti veto jer nema nacrta rezolucije. Kad se pojavi nacrt rezolucije, onda ćemo donijeti odluku. Mi ne odbacujemo jednostrano Ahtisaarijev prijedlog. Mi imamo svoje konstruktivne inicijative koje predlažemo kao odgovor. Naša inicijativa je da je neophodno da se nastave pregovori i potraga za novim rješenjem koje bi odgovaralo svima. Neka oni kojima neće odgovarati naša inicijativa stavljaju veto." - rekao je Lavrov.

U susretu Tadića i Lavrova ponovljeni su i poznati stavovi Srbije o statusu Kosova. Tadić je rekao da je za Srbiju neprihvatljiva bilo koja forma nezavisnosti Kosova.

"Srbija smatra da bi uspostavljanje jednog takvog rješenja bio opasan presedan koji bi imao teške posljedice za stabilnost čitavog Balkana, ali i drugih kriznih žarišta u svijetu. Srbija ne prihvaća da je u tom smislu Kosovo jedinstven slučaj. Danas još jednom naglašavam da pitanje budućeg statusa Kosova ne može biti povezivano s članstvom Srbije u Europskoj uniji." - rekao je Tadić.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više