Rusija i Ukrajina će do kraja godine postići dogovor o tranzitu plina?

Foto: EPA

RUSKO ministarstvo energetike danas je objavilo kako očekuje da će Rusija i Ukrajina uspjeti postići dogovor o produljenju ugovora o tranzitu plina preko Ukrajine u Europsku uniju nakon isteka važećeg ugovora krajem godine.

"Očekujemo da ćemo postići kakav-takav sporazum s Ukrajinom o tranzitu plina nakon 2019. godine. Ako ne u svibnju, onda vjerojatno u listopadu", izjavio je zamjenik ruskog ministra energetike Anatolij Janovski, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Prvi sastanak u svibnju

Prema riječima Janovskog, zaključni trilateralni sastanak Rusije, Ukrajine i EU-a o tranzitu plina preko teritorija Ukrajine mogao bi biti održan u rujnu ili listopadu ove godine.

Prethodno će se predstavnici triju strana sastati u svibnju.

"Prema planu bih se s njima trebao sastati u svibnju. Također ću se s njima sastati u tripartitnom okviru ove jeseni, u rujnu ili listopadu", kazao je Janovski.

Sporazum ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza iz 2009. godine o isporuci ruskog plina Ukrajini i tranzitu plina preko Ukrajine u Europu istječe krajem ove godine. Pitanje tranzita plina kroz Ukrajinu razmatra se i u kontekstu gradnje plinovoda Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke koji zaobilazi tranzitne zemlje, podsjeća ruska agencija.

Pročitajte više