Rusija je nemilosrdno razotkrila ukrajinsku slabost

Foto: Profimedia

Grad Vovčansk u sjeveroistočnoj ukrajinskoj regiji Harkiv, koji je prije više od 18 mjeseci oslobođen od ruske okupacije, jučer se probudio zbog intenzivnog granatiranja i zračnih udara. Rusija je, naime, pronašla novi način da rastegne ionako tanku ukrajinsku obrambenu liniju, piše CNN u analizi jučerašnjeg iznenadnog ruskog prekograničnog prodora.

Predsjednik Volodimir Zelenski i drugi ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruski pokušaji napredovanja prema Vovčansku osujećeni, ali su Rusi od tada pokušali prekinuti cestovne veze s Vovčanskom.

Iznenađenje u "sivoj zoni"

Rusi su, naime, jučer ujutro pokrenuli ozbiljne napade duž 60-kilometarskog dijela granice. Tvrde da su zauzeli područje duž granice koje je poznato kao "siva zona". Radi se o svojevrsnom iznenađenju jer su ove godine veći dio svojih ofenzivnih kapaciteta posvetili napredovanju u istočnoj regiji Donjecku, gdje su zabilježili postupan, ali ipak značajan napredak.

Danas se, navodi CNN, činilo da Rusi drže nekoliko ukrajinskih pograničnih sela, a na području Vovčanska nastavljaju se siloviti zračni udari.

 

Jučerašnji ruski prekogranični napad je još jedan primjer onog što Ukrajincima ide loše ove godine. Njihove snage su razvučene po bojišnici te imaju znatno manje topništva od Rusa. Protuzračna obrana Ukrajine je, navodi CNN, krajnje neadekvatna, ali najveći problem je - nedostatak vojnika.

Ukrajinske probleme dodatno je pogoršalo suho vrijeme, koje je ruskim mehaniziranim postrojbama omogućilo lakše kretanje.

"Naš problem je vrlo jednostavan - nemamo oružja"

Zamjenik šefa ukrajinske obrambene obavještajne službe, general-bojnik Vadim Skibicki, rekao je nedavno za Economist: "Naš problem je vrlo jednostavan: nemamo oružja. Oduvijek su znali da će travanj i svibanj biti teško vrijeme za nas."

Ukrajinski obavještajci procjenjuju da, unatoč golemim gubicima od početka totalne invazije u veljači 2022., Rusija sada ima više od pola milijuna ljudi u Ukrajini ili na njezinim granicama. Također, "radi novu diviziju od rezervista" u središnjoj Rusiji, rekao je Skibicki.

Napad na sjevernu granicu uslijedio je nakon formiranja nove ruske vojne skupine pod nazivom Sjever. George Barros s Instituta za ratne studije u Washingtonu rekao je za CNN da je Sjever "operativno značajna skupina".

"Rusija je nastojala osigurati 60.000-100.000 vojnika za skupinu čiji je cilj napad na Harkiv. Procjenjujemo da je realna brojka bliža 50.000", kaže Barros, ali dodaje da se "i dalje radi o ozbiljnoj borbenoj moći".

"Ovo je samo početak"

Upravo su postrojbe iz te nove borbene skupine jučer prešle rusko-ukrajinsku granicu. Dostupni dokazi sugeriraju da su ih Ukrajinci očekivali i da su Rusi pretrpjeli značajne gubitke. Ali ako im se pridruži više elitnih jedinica (postoje izvješća da bi se mogle pridružiti postrojbe iz drugih divizija), ambicije Rusije mogle bi porasti.

Kao što je pripadnik ukrajinskih specijalnih snaga ovog vikenda rekao za CNN: "Ovo je samo početak. Rusi sada imaju snažnu poziciju s koje mogu pokretati daljnje ofenzive."

Jedan bivši ukrajinski časnik, koji piše o ratu na blogu Frontelligence, kaže da "nedostatak ljudstva prisiljava Ukrajinu da izbjegava uz granicu rasporediti velike postrojbe, koje su potpuno opskrbljene topništvom spremnim za trenutačnu paljbu". 

Očekuje da će se situacija razvijati tako da će "ruske snage rasporediti više jedinica kako bi prodrle u dodatna granična područja ili kako bi ojačale početna napredovanja".

 

Širenje prekograničnih prodora na Sumi?

Neki analitičari očekuju da će Rusi proširiti prekogranične napade prema zapadu do regije Sumi, u koju već mjesecima upadaju ruske specijalne snage.

Skupina Sjever nije mogla napasti i zauzeti grad veličine Harkiva, ali to joj vjerojatno nije ni cilj. Barros kaže da se umjesto toga želi prisiliti ukrajinske snage da se okrenu od Donjecka prema Harkivskoj oblasti. Rusi nastoje "razvući ukrajinske snage duž crte fronte od 100 kilometara i tako sebi stvoriti nove prilike, posebno u Donjeckoj oblasti, što je glavni operativni cilj Rusije za 2024.", kaže Barros.

Najnoviji prekogranični napadi također bi mogli odvratiti ukrajinske jedinice od obrane Kupjanska, grada koji se također nalazi u Harkivskoj oblasti. Naime, ruska ofenziva na Kupjansk je već mjesecima u zastoju. Nova ofenziva na Harkivsku oblast mogla bi biti i pokušaj stvaranja tampon-zone u Ukrajini, kojom Kremlj želi onemogućiti ili barem prorijediti ukrajinske napade na ruske teritorije, prvenstveno na grad Belgorod

Tempo rata je sve jači

Ruski napad na regiju Harkiv nije izolirani događaj. Ukrajinska vojska priznala je ovaj tjedan nezanemariv porast broja borbenih situacija, koje su ionako rasle od ožujka do travnja.

Glavni problem je u tome da Rusi imaju dovoljno ljudstva da razvuku ukrajinsku obranu kroz više točaka napada udaljenih stotinama kilometara, prisiljavajući Kijev da nagađa gdje i kada će se fokusirati očekivana ofenziva početkom ljeta.

Pojačani tempo napada pogoršava dvije kritične ranjivosti Ukrajine: manjak ljudstva i neadekvatnu protuzračnu obranu. Rusija užurbano iskorištava oboje te želi "zacementirati" stanje na terenu prije nego što stigne novi val zapadne vojne pomoći. Do toga će proći još najmanje nekoliko tjedana, koji će biti ključni.

"Ljudstvo ostaje ključni izazov, a Ukrajina radi na obnovi postojećih degradiranih brigada, kao i na oko 10 novih brigada", kaže Barros.

Brojčana inferiornost

Tek prošlog mjeseca donesen je zakon o proširenju mobilizacije, gotovo dvije godine nakon što je Rusija mobilizirala oko 300.000 dodatnih vojnika. Zakon je mjesecima čekao u ukrajinskom parlamentu, a predsjednik Zelenski bio je oprezan i zbog cijene i političkih posljedica opsežnije mobilizacije.

Brojčana inferiornost naglo se pogoršala na svim linijama bojišnice, pružajući ruskim zapovjednicima sve veći broj prilika za ispitivanje slabosti ukrajinske obrane.

Zapadni analitičari vjeruju da su u gradu Časiv Jaru u Donjecku Ukrajinci brojčano nadjačani u omjeru 10:1, a uz to ih muči i kronična neravnoteža u broju granata, ali i potpuni izostanak zaštite iz zraka. Jedan ukrajinski vojni bloger ovog je tjedna procijenio da dijelovi čak 15 ruskih motoriziranih brigada, od kojih svaka ima do 1000 ljudi, djeluju samo u smjeru Časiv Jara.

Ako Ukrajinci izgube uzvisine oko Časiv Jara, važan pojas industrijskih mjesta i gradova, među kojima su Slovjansk, Kramatorsk i Kostjantinivka, postaje značajno ranjiviji. Ukrajinski obavještajac Skibicki je za Economist rekao da je pad Časiv Jara moguć. "Ne danas ili sutra, naravno, ali to ovisi o našim rezervama i zalihama."

 

"Napadaju dan i noć"

Sjeveroistočno od Časiv Jara vojnik po imenu Stanislav rekao je za ukrajinsku televiziju ovog tjedna da nakon mjesec dana "vrlo aktivnih neprijateljstava" Rusi "napreduju iz smjera Kremine, gdje gomilaju velike rezerve".

"Veliki broj ruskih vojnika napada dan i noć, u velikim i malim skupinama", rekao je vojnik.

Osim nedostatka obučenih vojnika, "Rusija koristi vlastiti zračni prostor za napade na Harkivsku oblast, što dodatno naglašava hitnu potrebu da SAD osigura više sredstava protuzračne obrane dugog dometa i dopusti Ukrajincima da ih koriste za presretanje ruskih zrakoplova u ruskom zračnom prostoru", kaže Barros.

Sjedinjene Države najavile su jučer paket protuzračnog obrambenog streljiva i drugog oružja od 400 milijuna dolara, no bit će potrebno mnogo više.

Nedostatak obrambenih položaja

Gubici Ukrajine su još kompleksniji s obzirom na nedostatak ranije pripremljenih obrambenih položaja iza prvih linija, na koje bi se mogli povući u slučaju ruskih prodora. U Krasnohorivki su, primjerice, ukrajinske postrojbe mjesecima mogle koristiti stambene zgrade i tvornicu ciglane kao obrambene položaje. Rusi su ih sustavno i polako uništili. Jedan ruski vojni bloger tvrdi da ih je topnička vatra zatrpala "ispod ruševina vlastitih skloništa".

Predsjednik Zelenski i drugi često su govorili o "aktivnoj obrani", odnosno o bolje utvrđenim obrambenim položajima kao ključnom elementu za zaustavljanje ruskog napredovanja i potencijalni preokret na bojišnici. Zelenski je obilazio takve utvrde, ali njih je premalo u kritičnim područjima, posebno u Donjecku.

"Situacija je stvarno teška"

Zelenski je ovog tjedna ustvrdio da će Ukrajina "moći zaustaviti Ruse na istoku" kada pomoć stigne. No priznao je da je "situacija ondje stvarno teška" i ustvrdio da pomoć koja je dosad stigla "nije količina za koju se glasalo (u američkom Kongresu, op.a.)".

"Treba nam da sve dođe brže", dodao je. Svakog dana ukrajinskog čekanja Rusi grabe naprijed, a Ukrajinci gube vojnike koje si ne mogu priuštiti.

Barros kaže da su Rusi bili spremni na prekid vojne pomoći. "Nedavni ruski dobici koje sada vidimo nisu samo oportunistički; Rusi su se za to pripremili i sada to iskorištavaju. Ukrajina će možda morati donijeti teške odluke zbog sporosti SAD-a."

To bi moglo značiti razmjenu teritorija za vrijeme, ali i, u konačnici, prihvaćanje da velik dio teritorija koji je sada izgubljen možda neće biti vraćen.

Pročitajte više