Rusija lansirala letjelicu s opskrbom za ISS

Rusija je u srijedu lansirala svemirsku letjelicu bez posade koja će na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) prenijeti hranu, vodu, gorivo i božićne darove za dva astronauta koji u njoj žive, priopćila je kontrola misije.

Glasnogovornica kontrole misije koja se nalazi u oklici Moskve izjavila je da je letjelica Progress M-55 lansirana u 19 sati i 38 minuta po srednjeuropskom vremenu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu kojeg Rusija iznajmljuje od svog bivšeg susjeda iz SSSR-a.

Ruski astronaut Valerij Tokarev i astronaut William McArthur iz SAD-a nalaze se u orbiti već gotovo tri mjeseca i uzdaju se u ruske letjelice za opskrbu koje im prenose zalihe.

Agencija Itar-Tass je izvijestila da će uz uobičajene zalihe posada ISS-a kao božićne i novogodišnje darove dobiti lutku Djeda Mraza, čokolade, DVD diskove s filmovima i knjige.

Više od dvije godine jedino Rusija lansira svemirske letjelice na postaju. Prije toga je taj posao dijelila sa Sjedinjenim Državama koje su nakon nesreće space-shuttlea Columbia u kojoj je poginulo sedam astronauta odlučile svoju flotu svemirskih letjelica zadržati na zemlji. Space-shuttle s letom vjerojatno neće nastaviti prije svibnja.

Letjelica Progress bi uz ISS trebala pristati u petak navečer.

(Hina) xakoz ysb

Pročitajte više