Ruski ministar vanjskih poslova započeo posjet Hrvatskoj

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov počeo je u petak ujutro radni posjet Zagrebu razgovorom s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. L

Kako se očekuje, teme razgovora bit će ukupni bilateralni odnosi, uključujući gospodarsku suradnju, multilateralna suradnja, stanje u regiji i svjetska krizna žarišta.

Lavrova će također primiti predsjednik Hrvatskog Sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sanader, a razgovarat će i sa svojim hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom.

Nakon sastanka dvojice ministara predviđene su izjave za novinare.

Lavrov i Žužul imali su prilike razgovarati i u četvrtak, budući da su zajedno doputovali iz Bruxellesa u Zagreb, gdje su sudjelovali na Ministarskom sastanku Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC) NATO-a.

Posljednji put je jedan ruski ministar vanjskih poslova bio u posjetu Hrvatskoj 1998. Tada je tu dužnost obnašao Jevgenij Primakov.

Lavrov je prije Zagreba posjetio Sofiju, Tiranu i Skoplje. Cilj njegove turneje je razvijanje svestrane suradnje sa zemljama središnje i jugoistočne Europe u skladu s politikom predsjednika Vladimira Putina koja ide za jačanjem ruske uloge u stabilizacijskim procesima na Balkanu polazeći od toga da njihova euro-atlantska orijentacija ne treba biti smetnja u odnosima s Rusijom, rekao je ovog tjedna glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Aleksandar Jakovenko u intervjuu za rusku novinsku agenciju RIA Novosti.

(Hina) xkga ydgk



Pročitajte više