RUSKI TISAK KRITIZIRA "RUJANSKU REVOLUCIJU" VLADIMIRA PUTINA

Vladimir Putin priprema se sebi dodijeliti sve ovlasti u Rusiji, bez uvažavanja Ustava, procjenjuju u utorak, dan poslije predsjednikove najave reformi, brojni ruski dnevni listovi.

"Uspostava starog (carskog) poretka" za Nezavisnaju Gazetu, "Rujanska revolucija" za Izvestija, "Vladimir Putin predstavio novu organizaciju izvršne vlasti" za Gazetu - masno tiskani naslovi cjelokupnog tiska pokazuju kako su novinari doživjeli jučerašnji govor ruskog predsjednika.

Poslovni dnevnik Kommersant na naslovnici ima igru riječi koja u ruskom jeziku znači "Vladimira Putina baš briga za Ustav" i "Vladimir Putin stavio željeznu ruku na Ustav".

Predsjednik je obećao jačanje kontrole Kremlja nad regijama, a posebno je predložio da guverneri regija više ne budu izravno birani na izborima, već bi ih postavljali lokalni parlamenti "na prijedlog predsjednika države".

"Unatoč formalnom zadržavanju demokratskih institucija, te će reforme dovesti do još strože kontrole Kremlja nad izborima", procjenjuje Gazeta, a popularni dnevnik Komsomolskaja Pravda postavlja pitanje "U kakvoj ćemo se zemlji sutra probuditi?".

Još jedan popularni list - MK - posegnuo je za ironijom: "Naš je politički sustav bio prenapredan za stanje u kojem se nalazi naše društvo, Rusija još nije dovoljno sazrela za demokraciju. Našem stupnju razvoja najbolje odgovara diktatura, samo se to kod nas naziva 'jačanje vertikale vlasti'", što je Putinu vrlo draga sintagma.

"To što predlaže Putin je revizija samih temelja sadašnjeg Ustava", ističe Kommersant podsjećajući kako je 1996. "Ustavni sud presudio da je izbor guvernera kroz regionalne parlamente suprotan Ustavu".

"Ustavno načelo raspodjele vlasti postoji još samo na formalnoj razini", smatra Nezavisnaja Gazeta.

Izvestija nazivaju 13. rujna nadnevkom u kojem su pokrenute "najradikalnije reforme za Putinova predsjedničkog mandata". U komentaru taj list piše kako "Putin smatra da društvo nije spremno sudjelovati u upravljanju državnim poslovima. Zato se odlučio na ekstreman potez preuzimanja potpune odgovornosti za sve što se odgađa u zemlji... Europska iskustva pokazuju, međutim, da se nikad nije uspjelo ujediniti državu, a da se istodobno nije ujedinio i narod, no mi nismo Europa".

I Vremja Novostej, poput većine tiska, naglašava kako se najavljena "politička reforma ne odnosi izravno na antiterorističku borbu. Predsjednikova administracija pripremila je izbornu reformu u regijama, a terorističke akcije bile su samo povod da ona krene u provedbu".

"Upakiran u tugu i omotan u crni flor iznesen nam je prijedlog zakona koji se priprema još od svibnja", potvrđuje dnevnik Vedomosti, a gotovo identičnu ocjenu donose i Izvestija.

"Te će reforme sustav vlasti učiniti manje djelotvornim i podložnijim korupciji", zaključuje Nezavisnaja Gazeta.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više