Ruski zapovjednik kojeg je oteo Wagner: Seksualno su zlostavljali moje vojnike

Screenshot: Twitter

WAGNEROVA skupina optužena je za raspirivanje anarhije na ruskim prvim linijama nakon što je jedan od ruskih vojnih zapovjednika ustvrdio da su plaćenici Jevgenija Prigožina oteli i mučili njegove vojnike tijekom bitke za Bahmut.

U videu objavljenom na internetu potpukovnik Roman Venevitin također je optužio Wagnerove vojnike za krađu oružja, prisiljavanje mobiliziranih vojnika da potpišu ugovore s Wagnerom i pokušaj iznuđivanja oružja od ruskog ministarstva obrane u zamjenu za oslobađanje otetih vojnika, piše The Guardian.

Prigožin objavio video u kojem njegovi plaćenici ispituju vojnog zapovjednika

Okolnosti oko otmice i naknadnih optužbi koje je iznio Venevitin, koji je sebe nazvao "već bivšim zapovjednikom" ruske 72. samostalne motorizirane brigade, ostaju nejasne. Njegovo trenutno boravište nije poznato i nejasno je jesu li novi komentari, kao i oni prethodni, dani pod prisilom. Nije rekao zašto je smijenjen.

Venevitinova otmica, za koju se doznalo kada je Prigožin objavio video u kojem njegovi vojnici ispituju aktivnog vojnog zapovjednika, pokazala je da su sukobi u ruskim redovima prerasli u fizičke obračune i prepade.

Ako su točne, optužbe bi mogle baciti novo svjetlo na ozbiljnost unutarnjih sukoba između Prigožina i ruske vojske, koju je tajkun povezan s Kremljem optužio da je lišila njegove plaćenike streljiva i da je namjerno pucala na njegove borce dok su se vodile borbe s ukrajinskim snagama u gradu Bahmutu.

"Napetosti s vagnerovcima za mene i moju brigadu počele su od prvih dana našeg prebacivanja u smjeru Bahmuta. Nije to bilo samo zbog izazivanja sukoba s našim borcima svojim drskim ponašanjem i stalnim prijetnjama da će nas ubiti nego i svojim konkretnim djelovanjem", rekao je Venevitin u novom videu, koji je postavljen na internet i poslan novinarima početkom ovog tjedna.

"Sustavno su otimali, zlostavljali i seksualno zlostavljali moje vojnike"

Venevitin, čiji su identitet njegovi rođaci ranije potvrdili Guardianu, tvrdi da su njegovi vojnici bili sustavno otimani, zlostavljani, a ponekad i podvrgnuti seksualnom nasilju, koristeći sleng za zatvorsko silovanje. Tvrdi i da je Wagner ukrao dva tenka T-80, četiri mitraljeza, kao i kamion i borbeno oklopno vozilo.

Također je izravno optužio Prigožina za "aktivno diskreditiranje oružanih snaga Ruske Federacije, te pokušaj da se Wagnera prikaže kao jedinu učinkovitu silu u ovom sukobu". Teritorijalna osvajanja kojima se hvalio Wagner, koji se oslanjao na profesionalne plaćenike i zatvoreničku vojsku koju je regrutirao Prigožin, ne bi bila moguća bez redovne vojske, rezervista i drugih neregularnih jedinica, rekao je potpukovnik.

Brojni komentatori primijetili su kako se činilo da Venevitin čita pripremljene komentare i nije bilo jasno je li govorio slobodno ili je bio prisiljen izdati nove izjave, koje predstavljaju osudu Prigožina i njegove Wagnerove vojske.

Prigožin je u javnim komentarima odbacio optužbe, nazivajući ih "apsolutnom besmislicom". Prethodno je rekao da su njegovi plaćenici uhitili Venevitina, ispitali ga, a potom predali vlastima. Istražitelji nisu potvrdili da je Venevitin pod istragom niti da je čak pritvoren.

 

Venevitin je rekao da ga je Wagner oteo u blizini Bahmuta, a u videu koji je kasnije objavljen na Prigožinovom kanalu na društvenim mrežama rekao je ispitivaču da je u pijanom stanju naredio svojim vojnicima da pucaju na Wagnerov konvoj. Venevitin je rekao da je djelovao zbog svoje "osobne nesklonosti" prema Wagneru i zatim se ispričao.

Venevitin je očito bio pod pritiskom kad je sniman video s Wagnerom. Lice mu je bilo u modricama i pitanja je postavljao ispitivač. Wagner je tijekom rata zarobljavao i zlostavljao ukrajinske vojnike, a također je objavio pogubljenje maljem svog bivšeg člana koji se prošle godine predao ukrajinskim vojnicima.

"Držali su me u podrumu, polijevali benzinom, tukli..."

Ali Venevitin je bio prvi vojni zapovjednik kojeg je skupina zarobila. Rekao je da ga je Wagner zatočio dok je bio na aktivnoj dužnosti, držao ga je u podrumu, tukao, polijevao benzinom i podvrgao trima lažnim smaknućima, prije nego što su ga stavili pred kameru i rekli mu da se ispriča.

"Snimka mog ispitivanja koju ste objavili rezultat je pritiska na mene i to je sve", rekao je Venevitin.

Prigožin je od svibnja svoj bijes usmjerio na 72. brigadu, optuživši je da je napustila svoje položaje u blizini Bahmuta i ostavila Wagnera otvorenim za protunapad ukrajinskih snaga.

Branio rusku vojsku i optuživao Wagner za raspirivanje anarhije na bojištu

Brigada, koja je formirana nakon što je sukob već bio u tijeku, prikazana je kao simbol slabosti ruske vojske u njezinom 15-mjesečnom ratu u Ukrajini.

"Ova brigada je opterećena optužbama o lošem moralu i ograničenoj borbenoj učinkovitosti. Njeno raspoređivanje u tako zahtjevnom i operativno važnom sektoru naglašava ozbiljan nedostatak Rusije u vjerodostojnim borbenim jedinicama", navodi se u izvješću britanske obavještajne službe iz svibnja.

U izvješću se navodi da se brigada u svibnju povukla "u lošem stanju" iz Bahmuta.

Venevitin je u novom videu branio rusku vojsku dok je optuživao Wagnera za raspirivanje anarhije na bojišnici: "Anarhija koju Wagner njeguje na frontu rezultat je igre političkih elita koje pokušavaju oslabiti našeg predsjednika, umjesto da ga ojačaju."

Pročitajte više