Š. Balog: Kosor je potrošila više od 30 milijuna kuna!

IZBORNI stožer predsjednika države Stjepana Mesića danas je ponovno optužio stožer HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor da je lažno prikazao iznos novca utrošenog u predizbornoj kampanji, tvrdeći da su se troškovi Kosoričine kampanje kretali između 30 i 35 milijuna kuna, a ne, kako je prijavljeno Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), oko 6,4 milijuna kuna.

"Potrošili su najmanje 30 do 35 milijuna kuna", ustvrdila je na konferenciji za novinare voditeljica Mesićevog stožera Štefanija Balog.

Financijsko izvješće Kosoričinog stožera da je HDZ u kampanju utrošio 50 tisuća kuna manje od Mesićevog stožera, koji je DIP-u prijavio nešto manje od 6,5 milijuna kuna, Balog je nazvala prijevarom hrvatskih građana.

"Jesu li to alkemičari, netko pravi budalu od građana. To je užasna prijevara građana koja da nije tragična bila bi smiješna", ocijenila je.

Upitana ima li konkretne dokaze za te optužbe, odgovorila je da su te dokaze mogli vidjeti svi građani, odnosno da je Kosor barem osam puta imala više jumbo plakata, da su Mesićevi izborni TV spotovi bili dva puta kraći i četiri do pet puta manje prikazivani, da su više nego dvostruko duži bili Kosoričini radijski spotovi. "Nije riječ o optužbama, nego o činjenicama", dodala je.

Balog je kazala da Mesić, za razliku od HDZ-ove kandidatkinje, nije imao velike predizborne skupove, uz brojne izvođače i javne osobe, da je TV spotove snimao u studiju, što je najjeftinije, a ne, kao Kosor, "od Prevlake do Savudrije".

Na novinarski upit hoće li od nezavisnih agencija tražiti da utvrde točan iznos novca utrošenog u kampanju Jadranke Kosor, odgovorila je da su neke agencije, koje nije htjela imenovati, već izradile analize po kojima je, ističe, HDZ potrošio višestruko veći iznos od onoga koji je prijavio DIP-u.

Balog je HDZ prozvala i da nije otkrio izvore novca za kampanju, odnosno donatore.

"Čini se da je zakon napravljen samo za Mesića jer nisam primijetila da su ga se svi držali. Da postoje neke sankcije sigurno bi se drugačije ponašali", istaknula je voditeljica Mesićevog izbornog stožera.

Pročitajte više