S bebom došli na Hitnu u Zagrebu: "Htjeli su joj vaditi krv po mraku vani na klupici"

Foto: Matija Habljak, Marko Lukunić/Pixsell

RODITELJI jednogodišnjeg djeteta tvrde kako su sinoć oko 21 sat došli na Hitnu u Dječju bolnicu Srebrnjak jer je dijete imalo problema s kašljem te su ostali u šoku kad im je tehničarka rekla da će djetetu vaditi krv vani, na klupici, što su roditelji odbili. Na kraju je dječaku izvađena krv u kontejneru ispred bolnice, a na upit da komentiraju ovaj slučaj, iz bolnice su nam odgovorili da je sve odrađeno prema pravilima struke.

Dječakov otac Goran Ilijaš za Index je ispričao da su došli na Hitnu jer je dijete zadnjih tjedan dana imalo problema s kašljem po noći, dok mu se stanje znatno pogoršalo u nedjelju kad je počeo kratko, ubrzano i plitko disati, a dobio je i temperaturu 37,5.

"S obzirom na to da je identične simptome imalo moje drugo starije dijete početkom godine, i ispostavilo se da je imalo upalu pluća, odlučio sam dijete staviti u auto i krenuti na Srebrnjak. Putem do bolnice morao sam stati na Branimirovoj jer se dijete počelo gušiti od kašlja i povraćati u sjedalici. Po dolasku na Srebrnjak kreće show. Nije bila prevelika gužva, jedna bebica i još jedan dječak, između 7 i 9 godina u vidno lošem stanju. Svi skupa, beba od svojih 4-6 mjeseci, taj dječak i mi smo stajali vani", započeo nam je priču Goran Ilijaš.

"Htjeli su sinu vaditi krv pod noćnom lampom, vani, na klupici, u 21:30 h"

Potom je do njih, tvrdi, došla starija medicinska sestra i pitala ih što je s njihovim sinom.

"Kad smo joj rekli sve simptome i što mu se događa, onda nas je pitala jesmo li mu dali Ventolin. Znate, covid je, i prije nego se dolazi na Hitnu prvo date Ventolin i vidite kako će djelovati, jer sada pošto ima temperaturu mora biti pregledan u izolacijskom bloku (izolacijski blok je jedan kontejner ispred ulaza u kojem je jedan prijenosni stol, jedna stolica i doktorovo računalo s nešto opreme, bez grijanja, širom otvorenih vrata tijekom cijelog pregleda)", kazao nam je Ilijaš.

Pitao je sestru temeljem čega bi mu trebao sam ordinirati Ventolin, a ona mu je, tvrdi, odgovorila da su trebali nazvati te da bi mu i oni rekli da djetetu daju Ventolin.

"Opet isto pitanje kao i gore, na temelju čega bi mi to rekli? Nakon toga nam kaže da pričekamo, da će doći tehničarka koja će nam izvaditi krv. U međuvremenu, onog dječaka koji je bio vidno loše u maminom krilu, s visokom temperaturom, jakim kašljem i općenito slabim stanjem su primili na pregled. Doktor u punoj ratnoj spremi (zaštitno odijelo i sve ostalo što ide s time) je otišao kod njega. Nama pak dolazi tehničarka i kaže nam da se sjednemo na tu istu klupicu vani, pod predivnim zvjezdanim nebom, na kojoj je do prije minute sjedio ovaj dječak, i da ćemo izvaditi krv. Pod noćnom lampom, vani, na klupici, u 21:30 h. Supruga kaže: "Ozbiljno, vani na klupici?" Na to tehničarka bahato kaže: "Dobro, onda idem reći doktoru da odbijate napraviti vađenje krvi." Supruga joj je doviknula da to nisu rekli. Mi nismo odbili napraviti djetetu vađenje krvi, nego odbijam da mu se krv vadi usred noći na klupici u parkiću ispred odjela Hitne pomoći", tvrdi nam Ilijaš.

Dječak na kraju pregledan u kontejneru

Navodi kako je liječnik kasnije pregledao njihovog sina u kontejneru bez grijanja koji se nalazi ispred bolnice, i da su mu na kraju ondje izvadili krv.

"Nakon što su pregledali starijeg dječaka, kojeg su na kraju hospitalizirali, onda su dezinficirali kontejner i u njemu izvadili krv mom sinu, a tamo ga je liječnik lijepo i stručno pregledao. Rekao nam je potencijalni razlog zašto je dijete u takvom stanju i da se javimo liječniku pedijatru za terapiju. Pedijatrija je pak priča za sebe. Imamo odličnu pedijatricu, koja je vrhunski dijagnostičar, i mrzim kada moram ići liječniku a da prije toga nisam kontaktirao nju. Sestra koja radi s njom je jednako divna kao i ona, no ambulanta Sesvete radi tako da su sve ambulante zaključane i ne može se fizički ući u čekaonicu. Potrebno je naručiti se telefonski, a doktoricu je telefonski dobiti ravno dobitku na lutriji. Ne krivim ni doktoricu niti sestru. Pored posla koji imaju (pregledi, cijepljenja, sistematski, hitni slučajevi, ispričnice, bolovanja…) one bi trebale biti i operaterke na centrali da se javljaju i tajnice da dogovaraju termine pregleda", ispričao je Ilijaš.

Navodi kako dječaku na kraju nije propisan Ventolin, nego drugi lijek te da je dobro da ga nije dao djetetu na svoju ruku kako mu je, navodi, rečeno na Srebrnjaku.

"Zašto ja izdvajam 60.000 kn godišnje za zdravstvo"

"Pitam se zašto ja izdvajam 60.000 kn godišnje iz svoje plaće da mi djetetu žele vaditi krv na klupici? Ako žele osigurati socijalnu distancu i sve ostale epidemiološke mjere, onda neka se za to stvore uvjeti. Neka postave grijane šatore koje vojska ima kod svake ambulante, bolnice i hitnog prijema. Neka postave WC i sanitarni čvor i neka stvore uvjete za to da se to može provesti. Ako misle da ću na kiši i hladnoći čekati sa svojom djecom na pregled koji plaćam (ne, nije naše zdravstvo besplatno, direktno izdvajamo 16,5% s plaće, i još se izdvaja iz proračuna koji punimo sa svakom potrošenom kunom PDV-a, plus što još plaćam dopunsko) jako grdo se varaju", kazao je Ilijaš, navodeći kako postoje i druge bolesti osim covida te da svi bolesnici trebaju dobiti skrb kakvu zaslužuju.

Iz Dječje bolnice Srebrnjak Indexu su odgovorili da su u sklopu organizacije rada bolnice Srebrnjak, sukladno epidemiološkim mjerama, za potrebe trijaže i primarne izolacije u krugu bolnice postavljeni kontejneri i šatori.

"Sve po pravilima struke"

"Djeca s febrilitetom koja dolaze na hitni prijem Dječje bolnice Srebrnjak zbrinjavaju se u kontejneru primarne izolacije, gdje se obavlja liječnički pregled i neophodna dijagnostika, uključujući i vađenje krvi. U slučaju istovremenog dolaska većeg broja djece (i roditelja), zbrinjavanje se provodi imajući u vidu epidemiološke mjere i kriterij hitnosti, odnosno potencijalnu životnu ugrozu djeteta. Djeca koja nisu životno ugrožena pregled i dijagnostiku obavljaju sukladno raspoloživim kapacitetima. U večernjim satima 13. rujna na hitni prijem istovremeno, ili u kratkom vremenu, došlo je troje febrilne djece, i sva su zbrinuta na primjereni način, sukladno pravilima struke", odgovorili su Indexu iz ravnateljstva bolnice.

Prije nego što su nam poslali odgovor zvali smo bolnicu i javila nam se zamjenica ravnatelja Srebrnjaka, dr. Ivana Đerek Dubravčić, koja je na pitanje je li običaj sad vaditi djeci krv na klupici rekla da to nije običaj i da ne zna što je bilo te da će provjeriti i poslati nam odgovor, koji smo kasnije i dobili.

U njemu, kao što smo već naveli, ističu kako je sve odrađeno prema pravilima struke, bez konkretnog odgovora na upit o vađenju krvi na klupi.

Pročitajte više