S. Linić odbacuje špekulacije da više neće sudjelovati u privatizaciji INE

POTPREDSJEDNIK Vlade Slavko Linić odbacio je danas špekulacije koje su se pojavile u jednom tjedniku da se povlači iz procesa privatizacije hrvatske naftne kompanije INA.

´Ako me netko misli odstraniti neće uspjeti. Dok sam ovdje bit ću u tom procesu´, izjavio je Linić novinarima.

Linić ističe da je još uvijek potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, odgovoran i za proces privatizacije.

Linić je naglasio da ne bježi od odgovornosti, te da se zalaže za javnost i transparentnost rada ´onih koji kroz dezinformacije prave nered u Hrvatskoj´.

Početkom ovog tjedna jedan je hrvatski tjednik, u tekstu vezanom za događaje oko Sunčanog Hvara, a pozivajući se na izvore u Vladi, objavio da je Linić ´odbio sudjelovati u završnom dijelu prodaje 25 posto dionica Ine´.

Proces privatizacije Ine Vlada je započela u proljeće prošle godine. Taj se proces odvija prema posebnom Zakonu o privatizaciji Ine, a strateškom partneru prodaje se 25 posto plus jedna dionica.

Obvezujuće ponude za Inu dale su tri kompanije koje su prošle proces due dilligenca - austrijski OMV, mađarski MOL i ruski Rosneft. Ponude su javno otvorene 17. siječnja ove godine, ali se tada nisu mogli doznati njihovi detalji.

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić tada, a poslije i potpredsjednik Vlade Linić, koji je ujedno i predsjednik Nadzornog odbora Ine, tek su izrazili zadovoljstvo pristiglim ponudama.

Neslužbeno se pak u medijima spominjalo da su potencijalni partneri za 25 posto dionica Ine ponudili od 250 do 400 milijuna dolara.

Predstavnici Vlade ističu da su financijski podatci iz ponuda vrlo složeni, te da je osim iznosa koji se nudi za 25 posto dionica, važno i pitanje financijskih planova, planiranih investicija i slično.

Procjenu pristiglih ponuda obavljaju Vladini savjetnici za privatizaciju Ine, nakon toga očekuju se dodatni razgovori s potencijalnim partnerima, te potom i podnošenje konačnih obvezujućih ponuda.

Prema dosadašnjim najavama, proces prodaje 25 posto plus jedne dionice Ine strateškom partneru trebao bi završiti do kraja ožujka ove godine.

Pročitajte više