Š. Tanković: ako HDZ žurno ne ispoštuje sporazum uskratit ću potporu Vladi

Predsjednik SDA Hrvatske Šemso Tanković izjavio je danas da će HDZu dati još jednu šansu da žurno ispoštuje stavke iz sporazuma između te dvije stranke, jer će u protivnom, tvrdi, biti primoran raskinuti sporazum i uskratiti potporu Vladi.

"Ako sve bude riješeno sukladno dogovoru nastavit ću potporu, u protivnom nemam izbora", izjavio je Tanković Hini, komentirajući odluku Izvršnog odbora stranke od prije dva dana, koji ga je pozvao da, zbog loše dinamike provedbe sporazuma, uskrati potporu HDZ-ovoj Vladi.

Izvršni odbor SDA Hrvatske nepovoljnim ocjenjuje ponašanje Vlade oko dogovorenog rješavanja pitanja državljanstva za oko 200 Bošnjaka, koji, kaže Tanković, unatoč brojnim obećanjima još nisu dobili Domovnice. Riječ je o Bošnjacima iz Vojnića, Cetingrada, Slunja Topuskog, Gunje, Drenovca i još nekih mjesta.

Tanković je izvijestio da je poslao dopise predsjedniku i članu Predsjedništva HDZ-a Ivi Sanaderu i Vladimiru Šeksu, od kojih očekuje da žurno riješe ono što su dogovorili na zadnjem zajedničkom sastanku u siječnju, odnosno da spomenuti Bošnjaci dobiju hrvatsko državljanstvo.

"Oni (Bošnjaci) su dovedeni u poziciju da nisu tretirani kao drugi građani Hrvatske, oni su ponižavani jer ima slučajeva da otac ima Domovnicu, a majka ne, da jedan sin ima hrvatsko državljanstvo, a drugi ne. To je državni pritisak na manjine", rekao je.

Tanković je kazao da je na siječanjskom sastanku s čelnicima HDZ-a zaključeno da je prema tim ljudima učinjena nepravda koja se žurno mora otkloniti.

"Nažalost, Sanader uvijek pokaže dobru volju, raziđemo se na način da je problem već riješen, a potom sam doveden u situaciju da problem rješavam preko medija", dodao je.

Potvrdio je da stranka na njega vrši pritisak da ubrza provedbu sporazuma s HDZ-om ili istupi iz sporazuma.

"Ispada da sam ja najveći krivac što ti ljudi nemaju domovnice. To je već trebalo biti riješeno", kazao je Tanković.

(Hina) xtr ysšh

Pročitajte više