sabh obilježio 60. obljetnicu židovskog bataljuna

Savez antifašističkih boraca Hrvatske (SABH) obilježio je danas 60. obljetnicu osnutka židovskog bataljuna, koji se u Drugome svjetskom ratu borio u sklopu 7. banijske udarne divizije Narodnooslobodilačke vojske (NOV).

Židovski, ili tzv. rapski bataljun nastao je nakon kapitulacije Italije u studenome 1943. godine, a u njemu su bili Židovi netom oslobođeni iz tamošnjega koncetracijskog logora.

Sedmoj banijskoj diviziji pridružilo se 300 boraca židovskog bataljuna, od kojih je 70 poginulo u borbama na području Hrvatske, rekao je Adam Dupalo, predsjednik sekcije Sedme banijske brigade pri SABH-u.

Pripadnici bataljuna sami su se organizirali i naoružali te samoinicijativno pridružili NOV-u.

"U Sedmoj banijskoj brigadi bilo je pripadnika 16 nacionalnosti, koji su se zajedno borili, i zato neka je sram sve one koji govore da smo bili srbočetnici", rekao je Dupalo.

Slavko Goldstein rekao je kako je od 39 tisuća Židova, koliko ih je 1941. živjelo u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), na kraju rata bilo između osam i devet tisuća, među kojima je pet tisuća preživjelo zahvaljujući NOB-u.

Istaknuo je kako je zahvaljujući partizanima iz rapskog logora spašeno 3200 Židova, od kojih se NOB-u pridružilo njih 900, a ostali su evakuirani.

"Najveća vrijednost NOV-a sa stajališta Židova jest ta što je Židovima bilo omogućeno časno se boriti protiv onih koji su nas htjeli zatrti, i zato hrvatskim partizanima hvala na tome", rekao je Slavko Goldstein.

Predsjednik Sekcije Sedme banijske divizije, Mirko Mećava, rekao je kako se obilježavanjem obljetnice željelo zahvaliti Židovima na časnom sudjelovanju u NOB-u.

Mećava je dodao kako se "oživljavanjem sjećanja na te dane, želi začepiti usta sljedbenicima ustaštva koji banijske partizane proglašavaju srbočetnicima".

(Hina) xmt ysp

Pročitajte više