Sabor: Glavaš optužio oporbu za opstrukciju imenovanja povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa

PREDSJEDNIK Odbora za izbor i imenovanja Hrvatskog sabora Branimir Glavaš optužio je danas oporbene stranke koje još nisu predložile svoje kandidate za članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da namjerno odugovlače i opstruiraju imenovanje novog sastava Povjerenstva.

"Postoji opravdana sumnja da neke stranke žele opstruirati imenovanje novog sastava Povjerenstva i odugovlače s kandidiranjem kako bi stvorile prostor za skrivanje određenih tragova i dokumenata koji bi pokazali da su neki njihovi dužnosnici u sukobu interesa", kazao je Glavaš na sjednici Odbora.

Podsjetio je da je Odbor u nekoliko navrata pozvao sve stranačke klubove u Saboru da predlože svoje kandidate za članove Povjerenstva, sukladno dogovoru saborskog Predsjedništva s čelnicima klubova da će se raspustiti postojeće i imenovati novo Povjerenstvo.

Svoje su kandidate do sada predložili HDZ, HSP, HSLS/DC i HSU, a HNS je u međuvremenu izvijestio Odbor da odustaje od kandidature Nikole Vuljanovića, podsjetio je Glavaš.

"U javnosti se stvorila izopačena i kriva percepcija da HDZ pokušava opstruirati odlučivanje o sukobu interesa, što odlučno odbacujem", naglasio je.

Oporbu je još jednom pozvao da Odboru pošalje kandidature, te najavio da će svakoga tjedna sazivati sjednicu s tom točkom, sve do izbora novog sastava Povjerenstva.

Na primjedbu SDP-ovca Nenada Stazića da Povjerenstvo, iako u krnjem sastavu, postoji i da može raditi, Glavaš je podsjetio da su o raspuštanju postojećeg Povjerenstva klubovi postigli konsenzus.

"Odbor neće predlagati ni imenovati Povjerenstvo, nego samo konstatirati da je zaprimio kandidature i uputiti ih Predsjedništvu, kako bi se o sastavu Povjerenstva dogovorili svi parlamentarni klubovi", istaknuo je Glavaš.

Pročitajte više