Sabor i dalje o iznosu deficita

Koliki je proračunski deficit, kako se on računa, kroji li MMF financijsku politiku u Hrvatskoj, pitanja su kojima se cijeli dan, pa i u večerašnjoj pojedinačnoj raspravi o obračunu proračuna u 2003., s različitim tumačenjima bave saborski zastupnici.

HDZ-ovci ustraju u tvrdnji da se bivša vlada nezakonito, bez suglasnosti Sabora, prezadužila, da dugove nije evidentirala, da je umjesto u razvoj nastavila ulagati u potrošnju.

"Svoje su o razvojnom programu bivše vlade rekli građani na prošlim izborima", rekla je HDZ-ova zastupnica Ivana Sučec Trakošćanec, koja je istaknula da se gradilo i trošilo iznad mogućnosti.

SDP-ovac Slavko Linić, pak, tvrdi da bivša vlada nije odstupala od zacrtanih planova, da je u potpunosti poštivala zakon i sve propise, a da je deficit, koji po njemu iznosi oko pet, a ne, kako tvrdi Vlada 6,7 posto, rezultat ulaganja u razvoj.

"Deficit je rezultat bitke za razvoj i budućnost, rezultat ulaganja u ceste, željeznice, zdravstvo, obnovu. Vaše je pravo sumnjati je li trebalo ulagati u razvoj", poručio je HDZ-ovcima.

Uzvratio mu je HDZ-ovac Željko Nenadić, rekavši da nitko ne osporava da Hrvatskoj trebaju ulaganja u razvoj i životni standard, ali da je bivša vlada trošila iznad mogućnosti. "Svatko se može prostrti samo onoliko koliko je dug", rekao je.

Pridružio mu se i ministar financija Ivan Šuker, poručujući SDP-ovcima da mu "ne drže lekcije o razvoju". "Zadužili ste se 12 milijardi dolara, a niste riješili ni jedan problem", dodao je.

Već burnu raspravu još je jače raspirio SDP-ovac Nenad Stazić. "Obveze uvijek treba podmirivati, samo što iza jednih ostaju obveze popravka i obnove spaljenih kuća i plaćanja odštete za pobijenu djecu, restruktuiranja uništenog i pokradenog gospodarstva, a iza drugih obveza plaćanja i izgradnje cesta, vijadukata, tunela i u zdravstvu nabavljanja gama noževa. Tu je razlika između vas i nas", naglasio je.

Njegov istup izazvao je bujicu replika HDZ-ovih zastupnika, koji su optuživali Stazića da podržava nezakonito trošenje novca poreznih obveznika te isticali da je tek ova vlada pristupila obnovi u ratu porušenih kuća.

(Hina) xtr yjn

Pročitajte više