Sabor: Klubovi se ne slažu o tome tko tvori saborsku većinu, a tko oporbu

PREDSJEDNICI svih zastupničkih klubova u Hrvatskom saboru sastali su se jutros kako bi se dogovorili o podjeli mjesta u odborima, no sastanak je odgođen do 14 sati jer nije jasno koje stranke i zastupnici tvore saborsku većinu, a koje su u oporbi.

Iako je još prije Nove godine načelno dogovorena podjela mjesta u saborskim odborima, tako da sedam članova svih odbora bude iz vladajućih stranaka, a šest iz oporbenih, predstavnici klubova danas se nisu uspjeli dogovoriti tko je zapravo oporba.

Predsjednik Kluba HDZ-a Luka Bebić na sastanku je, kako se doznaje, inzistirao da parlamentarnu poziciju osim HDZ-a tvore DC i HSLS, koji su s HDZ-om potpisali koalicijske ugovore.

Oporbene stranke, naprotiv, smatraju da bi vladajućima trebalo smatrati i druge stranke i zastupnike koji su potpisali Sporazume o potpori Vladi dr. Ive Sanadera - SDSS, Hrvatsku stranku umirovljenika, zastupnike nacionalnih manjina te nezavisnog Ivu Lončara.

SDSS-ovci Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac tvrde pak da su već na prvom sastanku parlamentarnih klubova jasno naglasili da su oporba unatoč potpisanu sporazumu. Rekli su da su se obvezali poduprijeti samo one Vladine projekte koji se tiču provedbe tog sporazuma, a da će o svim drugim Vladinim prijedlozima odlučivati potpuno samostalno, a to ih, smatraju, čini oporbom.

"Kao što nam HDZ neće govoriti jesmo li pozicija, tako nam ni SDP neće određivati jesmo li opozicija, jer ni mi drugima ne određujemo jesu li i u kojoj mjeri opozicija", rekao je Pupovac, dodavši kako "SDSS nije ništa manje oporben od HSS-a koji s HDZ-om ima tajni sporazum".

Pročitajte više