Sabor o prijedlogu Zakona o zastupanju u pravima industrijskog vlasništva

SABORSKI su klubovi iznjeli su danas niz prigovora na prijedlog zakona o zastupanju u pravima industrijskog vlasništva, te zatražili da se o njemu raspravlja u prvom čitanju, ne kao o konačnom tekstu, kako je predložila Vlada.

Predloženi zakon propisuje uvjete zastupanja u pravima industrijskog vlasništva pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo, postupak upisa u Registar ovlaštenih zastupnika i osnivanje komore zastupnika.

Predlaže se da fizičke i pravne osobe, koje nemaju prebivalište ili poslovno sjedište u Hrvatskoj, moraju imenovati ovlaštenog zastupnika u pravima industrijskog vlasništva za postupke pred Zavodom.

Ovlašteni zastupnici dijele se na patentne te zastupnike za žigove, industrijski dizajn, oznake zemljopisnog podrijetla i izvornosti proizvoda i usluga te topografiju poluvodičkih proizvoda.

Iako se slažu da je predloženi zakon dobar temelj za uvođenje reda u industrijsko vlasništvo, zastupnički su klubovi ocijenili da je vrlo manjkav.

Tako se, kažu, ne propisuje koja su opća načela za ovlaštenog zastupnika, koja osoba to može postati, na temelju kojih uvjeta, gdje i kako polažu ispite za zastupnika.

Klubovi su prigovorili i da se zakonom predviđa obvezno udruživanje ovlaštenih zastupnika u komoru, iako nije propisana nikakva nadležnost te komore.

Pročitajte više