Sabor o statistici, financijskim institucijama, trgovini..

HRVATSKI sabor jutros je, u kraćoj raspravi, razmotrio konačni prijedlog izmjena Zakona o službenoj statistici, kojim se postupak statističkog prikupljanja podataka usklađuje s načelima iz Povelje UN-a o službenoj statistici.

Statističko prikupljanje podataka po tom bi prijedlogu moralo poštovati načela nepristranosti, stručnosti i korištenja podataka isključivo u statističke svrhe.

Zakon bi trebao osigurati bolje funkcioniranje sustava prikupljanja podataka, osnivanjem triju statističkih registara - poslovnih subjekata, poljoprivrede i gospodarstva te registra stanova i kuća.

Predloženo je i osnivanje statističkog savjeta, kao savjetodavnoga i stručnog tijela za strateška pitanja, u čijem će sastavu, uz predsjednika Hrvatskog zavoda za statistiku biti i predstavnici 12 tijela državne uprave.

Zakonom se utvrđuje zabrana distribuiranja i publiciranja statističkih podataka u slučaju kad je moguće izravno ili neizravno utvrditi tko je dao podatke za statističku obradu.

Bez rasprave su prošli Prijedlog programa nadzora financijskih institucija i financijskog tržišta na konsolidiranoj osnovi i Izvješće o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti.

No, Klub HDZ-a zamjerio je što na sjednicu nisu došli predstavnici Vlade kao predlagatelja navedenog programa i izvješća.

"To je bitno za dignitet Sabora jer se neodazivanje predstavnika Vlade na saborsku sjednicu stalno ponavlja", upozorio je HDZ-ovac Luka Bebić, te predložio da Sabor uputi Vladi opomenu.

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o trgovini, koje bi trebale zabraniti prodaju alkoholnih pića maloljetnicima.

Pročitajte više