Sabor o turističkom zemljištu

ZASTUPNICI Hrvatskog sabora raspravljaju o prijedlogu zakona o turističkom zemljištu kojim bi se reguliralo korištenje zemljišta uz obalu oko hotelskih kuća, kampova i drugih turističkih kompleksa.

Ministar mora, prometa, turizma i razvitka Božidar Kalmeta, obrazlažući prijedlog, rekao je da se on odnosi na zemljište koje je uključeno u vrijednost temeljnog kapitala hotelskih kuća i naselja koji su ga koristili slijedom prava bivših društvenih poduzeća. Radi se o 100 milijuna četvornih metara najkvalitetnijeg zemljišta uz obalu, rekao je Kalmeta.

Prema prijedlogu, ono se neće moći prodavati, ali će se u njega moći ulagati, rekao je, objasnivši da se prijedlogom zakona utvrđuje način korištenja zemljišta, postupak davanja zemljišta u koncesiju i raspodjela prihoda od koncesije. Pedeset posto prihoda od koncesije odvajalo bi se u Fond za naknadu oduzete imovine, a drugih 50 posto bi se dijelilo između županije, općine i države, rekao je Kalmeta.

Damir Kajin (Klub IDS-a) smatra da je zakon nužan i koristan za Republiku Hrvatsku, da se na njega čekalo 12 godina i da ga treba usvojiti. Njime se, rekao je, rješava pitanje korištenja turističkog zemljišta koje su hotelske kuće dugi niz godina rabile uglavnom bez ikakve naknade i red je da se s takvom praksom prekine.

Frano Matošić (Klub HDZ-a) podupro je odnošenje zakona jer drži da će omogućiti daljnji razvoj turizma i pravedniju raspodjelu prihoda od koncesije.

Tonči Tadić je rekao da Klub HSP-a pozdravlja donošenje toga zakona, no da nisu njime zadovoljni i da treba na doradu. Ocijenio je da je dobro da je Vlada napravila takav iskorak i pokušala regulirati korištenje toga zemljišta.

Mato Arlović (Klub SDP-a) drži da prijedlog zakona nije dorađen jer je, kako je rekao, postavio načelno moguće odnose, ali ih nije razradio i na taj način ispunio temeljnu funkciju. Treba utvrditi i zaštiti dio zemljišta od osobitog značenja za RH, rekao je.

Ante Markov (Klub HSS-a) pozdravio je prijedlog zakona i ocijenio kako se radi o jednoj od najozbiljnijih pravnih dilema i sporova jednako za pravne teoretičare, zakonodavce, izvšnu vlast i gospodarstvo.

Pročitajte više