Sabor o Vijeću za nadzor tajnih služba, bez mišljenja Odbora

NA SJEDNICI Hrvatskog sabora danas je počela rasprava o prijedlogu odluke o Vijeću za nadzor sigurnosnih služba unatoč tomu što Odbor za zakonodavstvo nije dao mišljenje, a Odbor za Ustav drži da pitanje građanskog nadzora sigurnosnih služba nije jasno uređeno zakonom.

U raspravi je sudjelovao jedino Klub zastupnika HDZ-a, a predstavnici ostalih klubova odsutni su zbog dogovora o zaključcima koje su HSLS, SDP i HSS predložili nakon dvodnevne rasprave o privatizaciji "Sunčanog Hvara".

Međutim, to nije jedini razlog što ostali klubovi ne sudjeluju u raspravi o spomenutu vijeću. Đurđa Adlešić je istaknula u ime Kluba HSLS-a da je neozbiljno raspravljati bez Vladinih amandmana te je predložila da se rasprava odgodi.

Vlada je u međuvremenu dostavila amandmane na taj zakonski prijedlog, istaknula je zastupnica SDP-a Dubravka Horvat, koja je ispravljala primjedbe zastupnika HDZ-a i HSP-a da se rasprava vodi bez Vlade kao predlagatelja. Odluku o Vijeću za nadzor sigurnosnih služba predložio je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, naglasila je.

Predsjednik Odbora Ante Markov (HSS) istaknuo je da je Vlada u svom mišljenju poduprla odluku o Vijeću, ali da će predložiti i određene dopune.

Ivan Jarnjak je u ime Kluba HDZ-a istaknuo da se Zakon o sigurnosnim službama ne provodi već godinu dana, da se velik dio odredaba ne primjenjuje i da nisu imenovana dva od triju ravnatelja sigurnosnih služba. Zatražio je da se što prije primijeni zakon, imenuju ravnatelji sigurnosnih služba i osnuje zavod za kriptografiju.

U pojedinačnoj raspravi Ivan Penić (HDZ) upozorio je da nije određeno po kojim će se uvjetima izabrati kandidati za Vijeće za nadzor sigurnosnih služba, i za koje će, kako je rekao Markov, saborski Odbor otvoriti javni poziv. Bez utvrđenih uvjeta kandidati će se birati političkim kriterijem ili po tome kako koji saborski odbor odluči, rekao je Penić. Dodao je da se u tom pitanju natječu Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav te Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Vlado Jukić (HSP) ustvrdio je da su sigurnosne službe dolaskom koalicijske vlasti zapravo raspuštene, jer se ne primjenjuje Zakon o sigurnosnim službama. Za to je odgovorna Vlada koja se, kako je rekao, s Predsjednikom ne može dogovoriti o imenovanju ravnatelja tih služba.

To je ujedno glavna primjedba u dosadašnjoj pojedinačnoj raspravi o Vijeću u kojoj uglavnom sudjeluju zastupnici HDZ-a, HSP-a i HB-a.


Pročitajte više